2024. április 25., csütörtök

Hahn az integráció folytatását sürgeti

A bővítési biztos a 8,5 millió eurónyi uniós támogatásból felújított Galambóc várát is megtekintette

Szerbiai látogatásán Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa Aleksandar Vučić államfővel és Ana Brnabić miniszterelnökkel tárgyalt, találkozott az ellenzék képviselőivel, átvette az Ifjúsági Sportjátékok nagykövetévé való kinevezést, majd részt vett Galambóc várának ünnepélyes megnyitóján. Az európai politikus Szerbia uniós integrációjának a folytatását sürgette, függetlenül attól, hogy jelenleg szünetel a BelgrádPristina párbeszéd.

Galambóc várának helyreállítását az EU 8,5 millió euróval támogatta, a szerbiai költségvetésből 400 ezer eurót költöttek a projektumra (Fotó: Beta)

Galambóc várának helyreállítását az EU 8,5 millió euróval támogatta, a szerbiai költségvetésből 400 ezer eurót költöttek a projektumra (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić és Johannes Hahn elsősorban Szerbia európai integrációjáról, a térségben uralkodó állapotokról és a Belgrád–Pristina párbeszédről ejtettek szót. Az államfő sajtóhivatalának közleménye szerint Hahn a jogállamiság és a demokrácia területén megejtendő reformok fontosságára hívta fel beszélgetőpartnerének a figyelmét, mondván, hogy a szóban forgó területek erősítése nemcsak az európai integráció, hanem a szerbiai társadalom szempontjából is fontosak. Vučić arról biztosította vendégét, hogy a jogállamiság, a demokrácia, a rendőrség, valamint az igazságügyi szervek munkájának tekintetében Szerbia tiszteletben tartja a demokratikus alapelveket, továbbá Németország, Franciaország, valamint az EU többi tagállamának a gyakorlatát óhajtja követni.

Valamivel korábban Hahn Predrag Mijatović volt válogatott játékostól átvette a szobrocskát, amely az Ifjúsági Sportjátékok nagykövetének a tisztségét szimbolizálja, Vučićnak pedig a szóban forgó sportesemény támogatásáért adtak át szimbolikus elismerést.

A SAJTÓSZABADSÁGRÓL ÉS A JOGÁLLAMISÁGRÓL

Ugyanezek a témák szerepeltek Hahn és Ana Brnabić tárgyalásának a középpontjában. Szerbia továbbra is az integráció és a térség stabilitása erősítésének az elkötelezettje marad, emelte ki Brnabić a tárgyalást követő sajtótájékoztatón. A Belgrád–Pristina párbeszéd tekintetében Brnabić abbéli véleményének adott hangot, hogy igazságtalanság Szerbiától bármilyen megállapodás aláírását követelni, amikor Pristina továbbra sem helyezi hatályon kívül a védővámot. Szó volt a médiastratégiáról is, továbbá a joguralommal összefüggésben szükséges reformokról, valamint az alkotmány módosításáról, közölte Brnabić, majd abbéli reményének adott hangot, hogy utóbbit a parlament tavaszi ülésszakában elfogadják. A sajtó helyzetével kapcsolatban leszögezte: „A szerbiai sajtó szabad, a médiaházak szabadon közölhetik álláspontjukat és senki nem gátolja őket a hatalom bírálásában”.

Hahn arról ejtett szót, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben beállt szünet nem indok arra, hogy Szerbia európai integrációjának a folyamata ne folytatódjon. Sajnálatának adott hangot, amiért a brüsszeli párbeszéd nem folytatódik, mivel az szerinte rendkívül fontos nemcsak a felek, hanem a nyugat-balkáni térség egészének a szempontjából, majd megismételte, ennek ellenére Szerbia integrációjának haladnia kell(ene). Az európai parlamenti választások miatt nem indokolt aggódni, azok semmilyen formában nem befolyásolják a bővítés folyamatát, tette hozzá a biztos, aki újságírói kérdésre válaszolva, hogy miként értékeli az N1 Televízió tulajdonosának levelét, amelyet az a médiaházat érő folyamatos fenyegetések miatt küldött el 130 európai intézménynek és politikusnak, kifejtette: a levél részét képezi majd a Szerbiáról készítendő következő országjelentésnek.

8,5 MILLIÓ EURÓ GALAMBÓC VÁRÁRA

Öt év helyreállítási munkálatait követően ma megnyitotta kapuit a látogatók előtt Galambóc vára. Az ünnepélyes megnyitón egyebek mellett Vučić, Hahn és  Brnabić vett részt. Hahn szavai szerint a vár nemcsak kulturális és történelmi értékű, hanem gazdasági lehetőségeket is rejt magában. Mint hozzátette, a vár ötvözete mindannak, ami értékessé teszi Európát: a kulturális örökség és a fejlesztési lehetőség egyvelege. Ezzel Vučić is egyetértett és kijelentette, számára Galambóc vára Szerbia és az ország népe erejének a szimbóluma, amely bizonyítja, hogy „európai barátaival együttműködve milyen nagy tettekre képes Szerbia”. Vučić köszönetet mondott az EU-nak, azon belül pedig Ausztriának, amiért hozzájárultak, hogy Galambóc vára újra régi fényében tündököljön.

Galambóc várának helyreállítását az EU 8,5 millió euróval támogatta. A szerbiai költségvetésből 400 ezer eurót költöttek a projektumra, azaz a látogatói központ kialakítására, valamint a várhoz vezető közúti infrastruktúra kiépítésére.

A JÓ ROSSZ, A ROSSZ JÓ

A demokrácia és az intézmények romokban hevernek, fejtették ki az ellenzék képviselői a Johannes Hahnnal folytatott beszélgetés során, kiemelve, hogy nem szándékozzák felfüggeszteni a parlamenti munka bojkottját, a hatalommal pedig kizárólag az igazságos választások feltételeinek a biztosításáról hajlandók tárgyalni. Elengedhetetlen, hogy a következő választások alkalmával az illetékesek figyelembe vegyék a CRTA független szervezet ajánlásait, emelte ki Borko Stefanović, a Szerbiai Baloldal elnöke, hozzátéve, hogy az utcai tüntetések résztvevői is arra hívják fel a figyelmet, hogy az országos frekvenciával rendelkező médiumok többségében nem érvényesül a véleményszabadság elve. Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke arra hívta fel Hahn figyelmét, hogy Szerbiában pillanatnyilag a többség a jót rosszként, a rosszat pedig jóként tünteti fel, majd reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság szerbiai irodájának köszönhetően Hahn tisztában van az országban uralkodó valós állapotokkal.