2024. április 25., csütörtök

Kerékpárúton Törökkanizsától Szegedig

Az IPA-projektum negyedik ütemében Szerbkeresztúr és Törökkanizsa között tíz kilométer kerékpárút épül

Az Európai Unió által támogatott Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a szőregi Hősök terétől a vajdasági Szerbkeresztúrig már elkészült az összesen 24 kilométeres kerékpárút kétharmada.

Március végén, április elején folytatódik az építkezés, a hátramaradt negyedik ütem keretében 10 kilométer hosszan kiépítik a Szerbkeresztúrt Törökkanizsával összekötő kerékpárutat. A beruházás továbbfejleszti a Szeged és Törökkanizsa közötti kerékpáros-közlekedést, és biztonságossá válik a kerékpározás a határon át Szegedig és vissza.
A szerbiai oldalon összesen több mint tíz kilométer kerékpárút épül, míg Magyarországon kerékpáros-pihenőhelyet és oktató-, KRESZ-pályát építenek a diákok számára. A kerékpáros-pihenőépület mellett játszó-tanuló parkot is kialakítanak a területen. Az épületben az odaérkező kerékpárosok megpihenhetnek, tisztálkodhatnak, tusolót és WC-ket találnak. Az újszentiváni pihenőhely alapkőletételén jelen volt Radovan Uverić, Törökkanizsa polgármestere és Orosz Urbán Csilla alpolgármester is.

A kerékpárút és a kísérő létesítmények kiépítésének teljes költsége 1,13 millió eurót tesz ki, ebből 960 527 eurót az Európai Unió biztosít az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A fennmaradó összeget Újszentiván és Törökkanizsa önkormányzata állja.

– A Szerbkeresztúr és Törökkanizsa közötti 10,1 km kerékpárút megépítésére a közbeszerzési eljárásban kiválasztottuk a kivitelező céget. A legjobb árajánlatot az újvidéki Graditelj építőipari vállalat adta, és már el is kezdődtek a munkálatok a terepen – mondta Orosz Urbán Csilla.