2024. április 18., csütörtök

Héricsek völgyében

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület fennállása során számos túrát szervezett már, amelyek hagyománnyá váltak.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A Sáfrány-túra után most egy újabb tavaszi vadvirág került a túra középpontjába. Az egyesület első alkalommal szervezte meg a Hérics-túrát, melynek célja, hogy a természetkedvelők ne csak a fotelből, képekről láthassák a természet szépségeit, hanem testközelből is megismerkedhessenek velük. A tavaszi hérics (Adonis vernalis) hozzánk legközelebb a lipári völgyben található, a száraz gyepek, kaszálók növénye. Ide érkezett meg a közel harminc főt számláló túrázó csapat, akik nem csak a helybeli és környékbeli érdeklődők voltak, hiszen a túra híre még Palicsról és Szabadkáról is idevonzotta az érdeklődőket. A szép idő csak még inkább kedvezett a túrázóknak. A hétvégi verőfényes napsütésben könnyedén megtalálhatták a csoportosan növő, élénksárga virágokat, amelyek a völgy oldalában valósággal szikráztak a fű között. A területet korábban, talán két-három héttel ezelőtt szándékosan felgyújtották és leégették, de szerencsére a tavaszi héricseknek nem esett bajuk. A túra vezetője, Sihelnik József a helyszínen elmondta, valójában a Sáfrány-túra adta az ötletet ahhoz, hogy megszervezzék a Hérics-túrát is.

– A sáfrányokhoz hasonlóan a héricsek is Krivaja-völgyben találhatóak, ám míg a sáfrányok egy része védett területen nő, addig a héricsek nem védett területen vannak, így könnyedén megközelíthetőek, és nem utolsósorban legalább annyira látványosak, mint a tarka sáfrányok – mondta a túravezető.

A szóban forgó völgy egy régi Krivaja-ág medre mentén húzódik, amely ágnak a forrását a hosszú évek óta tartó intenzív mezőgazdaság sikeresen megszüntette. A völgybe ezen kívül szibériai szileket ültettek, amely tipikusan olyan fafaj, amely nagy mennyiségű vizet raktároz a szöveteiben, viszont a talajt erősen kiszárítja. Ennek köszönhetően a völgy napjainkra meglehetősen szárazzá vált. A tavaszi héricsek azonban megmaradtak ezen a területen a szárazság és a szűnni nem akaró égetés ellenére is.

A túra sikerességét bizonyítja, hogy gyakorlatilag minden korosztály képviseltette magát a néhány éves gyermekektől a nyugdíjas korosztályig. Ennek tudatában egészen biztosak lehetünk abban, hogy a jövő évben is lesz Hérics-túra, és arra is számíthatunk, hogy hagyománnyá válik majd.