2024. március 29., péntek

Szervizút és körforgalmi csomópont épül

Járek bejáratánál forgalomkorlátozásra lehet számítani

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és a temerini önkormányzat megkezdte Járek Újvidék felőli bejáratánál egy körforgalmi csomópont, és az új ipari negyed szervizútjának építését. Mi célt szolgál a körforgalmi csomópont, valamint a főúttal párhuzamosan épülő szervizút és mennyibe kerül a beruházás, megkérdeztük Gusztony Andrástól, a községi tanács tagjától.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

– Nem másról van szó, mint egy tavaly megpályázott beruházás kezdetének a megvalósításáról – mondta beszélgetőtársunk. – A nem kis összegű projektum értéke csaknem 75 millió dinár, melyhez a temerini község 20 millió dinárral járul hozzá, a többit a tartomány fedezi.

– Ez a beruházás a kezdete annak az elképzelésnek, hogy végre életre keltsük Járek bejáratánál azt a mintegy százhektáros ipari negyedet – megnevezésében a 38. és 39. iparnegyedet –, ahol a polgárok egy része már korábban megvette magának a telkeket, de nem tudták használni, mivel a Szerbiai Közutak vállalat nem adott engedélyt arra, hogy az ipari negyedből kijövet közvetlenül rákapcsolódjanak az újvidéki regionális útra. Ezzel a beruházással megépül az a mintegy 600 méter hosszú és 6 méter széles szervizút, amelyre a telkekről lehet rácsatlakozni. A szervizút két helyen csatlakozik majd a regionális útra. Az egyik csatlakozása közvetlenül Járek bejáratánál lesz, a másik távolabb a körforgalmi csomópontnál. A csatlakozási pontok építésénél egy sávra szűkül majd a forgalom, ami nyilván lassítja a járművek haladását.

– A körforgalmi csomópontnak lesz egy nyugat irányú „rejtett” ága is. Innen kellene, hogy kiinduljon a Temerint elkerülő út is (ha egyszer lesz belőle valami), és bevezetését jelenti a temerini közlekedési gondok távlati megoldásának. Jónak tartom, ha a települések bejáratánál van egy mesterséges forgalomlassító objektum. Esetünkben ez egy körforgalmi csomópont lesz, amilyeneket egyre több helyen építenek, és jelentősen lassítja majd a járművek sebességét, a gépkocsik nem rohannak majd be nagy sebességgel a településre, veszélyeztetve saját maguk és a közlekedés többi résztvevőjének anyagi és személyi biztonságát.

Az építkezés megkezdése időszerűsítette a Járekról Újvidékre vezető négysávos út megépítését is, ám egyelőre az elképzelésen kívül nincs továbblépés. A szervizút megépítése nem befolyásolja a meglévő, regionális út kiszélesítését, azaz nem akadályozza azt, hogy valamikor a négysávos út is megépüljön. Sőt azt sem, hogy egyszer a Tisza mentén Zentától Újvidékig Temerin érintésével egy korszerű négysávos út is megépüljön, amely nem zavarná a közbeeső településeken folyó helyi közlekedést. Úgy tűnik, többfelé is megkezdődtek az útépítések, nekünk is kezdeményezni kell a Tisza-menti út megépítését, és ha a felsőbb hatalom is rábólint, egyszer megépülhet – mondta Gusztony András.