2024. április 23., kedd

Szociális felelőséggel sikeresen

Az 1961-ben alapított szabadkai DES cég a világ számos országába exportálja pálinkafőző kazánjait. A vállalat által előállított kazánok 97 százalékát külföldön értékesítik, a legnagyobb importőre Magyarország, őket követi Románia, de az Amerikai Egyesült Államokba, Oroszországba és Ausztráliába is szállítanak. A cég a kezdetek óta nagy figyelmet fordít a fogyatékkal élők alkalmazására. Jelenleg 55 személyt alkalmaznak, közülük 30-an valamilyen fogyatékkal élnek. A vállalat a közelmúltban 150 000 eurót fektetett a gyártósoruk modernizálásába. Az új gépekkel jelentősen megnövelhetik a termelékenységüket, ugyanakkor az alkalmazottak személyi biztonsága is magasabb szintre emelkedhet. A vállalat a tervek szerint a közeljövőben további tíz személynek tud munkát adni.

Csütörtökön számos magas rangú meghívott részvételével mutatták be a cég új gyártósorát, illetve a Gweike márkájú lézeres műszert, amit az acél és különböző színesfémek vágására használnak.

A vállalat tavaly mintegy 6800 kazánt állított elő (Fotó: Ótos András)

A vállalat tavaly mintegy 6800 kazánt állított elő (Fotó: Ótos András)

A rendezvényen jelen volt Zoran Zarić, a DES igazgatója, aki újságírói kérdésre elmondta, hogy a vállalat tavaly mintegy 6800 kazánt állított elő, és ezt a számot az idén szeretnék 8000-re emelni.

– A korábban alkalmazott berendezéseink nem voltak olyan biztonságosak, mint az újak, illetve a produktivitásuk is alacsonyabb volt az újakhoz képest. Nemcsak az előállított darabszámot tudjuk megnövelni, hanem a termékeink minőségét is. Az elsődleges tevékenységünk pálinkafőző kazánok, illetve desztillációs kazánok előállítása. Tavaly kezdtük el a professzionális kazánok készítését, ugyanakkor illóolajok nyerésére alkalmas kazánokat is bekapcsoltunk a termelésbe – tudtuk meg Zoran Zerićtől.

A cég indulását követően elsősorban hallássérült egyéneket juttattak munkához, a későbbiekben azonban szellemi és különböző testi fogyatékkal élőket is alkalmaztak. Az utóbbi időben a fogyatékkal élők munkavezetői pozícióban is helyet kapnak, csapatok vezetőjeként az újonnan érkezett munkaerő betanításában is nagy szerepük van. Az egyik ilyen alkalmazott Antunović József, aki már 27 éve van a cégnél, és jelenleg csoportvezetőként dolgozik.

Pavel Počuč és Zoran Zarić a Gweike márkájú lézeres műszer előtt (Fotó: Ótos András)

Pavel Počuč és Zoran Zarić a Gweike márkájú lézeres műszer előtt (Fotó: Ótos András)

– Lakatosként kerültem a céghez, és jelenleg csoportvezetőként tevékenykedem. Az elmúlt időszakban azt tapasztalom, hogy sokat javultak a munkakörülményeink. Részt veszek az új munkaerő betanításában is, amit nagyon szeretek csinálni, mivel úgy érzem, hogy az új munkások jelentik számunkra a jövőt. A kazánok előállításának mindegyik szakaszából kivesszük a részünket a csoportunkkal – mondta Antunović József.

A meghívott vendégek között volt Pavel Počuč, a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság titkárhelyettese is.

– A szabadkai DES jó példával jár elöl, és nagyszerűen demonstrálja, hogy a fogyatékkal élőket hogyan lehet integrálni a termelésbe. Ebben nagy szerepe van a menedzsmentnek, és a minőségi termékeknek, amik a világ szinte minden kontinensén megtalálják a vásárlóikat. A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság nagy hangsúlyt fektet a fogyatékkal élők foglalkoztatására, az idén első ízben különítettünk el eszközöket a saját költségvetésünkből erre a célra, azon cégeket támogatjuk, amelyek szociálisan felelősen tevékenykednek. A tapasztalataink azt mutatják, hogy sikeres a programunk, hisz máris csökkent azon munkanélküliek száma, akik valamilyen fogyatékkal élnek – nyilatkozta a médiának Pavel Počuč.