2024. április 25., csütörtök

Szombaton indul a gumiabroncs-gyár építése

Kilencvenhat hektáros telket kapott Nagybecskereken a kínai Shandong Linglong társaság

Ma a nagybecskereki városházán aláírt szerződés után minden készen áll a legnagyobb zöldmezős beruházás, a kínai gumiabroncs-gyár építésének a kezdetéhez, melynek alapkő-letételét szombatra tervezik. A Délkelet-Écska ipari övezetben lévő 96 hektárnyi építési telek odaítéléséről szóló szerződést Jovan Vorkapić, a Köztársasági Vagyonigazgatóság vezetője és Feng Wang, a kínai Shandong Linglong Tire Co. Ltd. gumiabroncsgyártó társaság vezérigazgatója írta alá. Az eseményen jelen volt Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere is.

A Béga-menti városban kínai szakemberek részére lakásokat is építenek majd (Fotó: Kecskés István)

A Béga-menti városban kínai szakemberek részére lakásokat is építenek majd (Fotó: Kecskés István)

Feng Wang nyilatkozatában megköszönte a nagybecskereki önkormányzat hozzájárulását a nagy beruházás megvalósításához. Hangsúlyozta, hogy betartanak minden szerbiai törvényt és helyi jellegű előírást annak céljából, hogy a gyár építésével mindenki nyerjen: a dolgozók és Nagybecskerek polgárai, másrészt pedig a kínai társaság is. Szerinte csak így lehet közmegelégedésre és sikeresen gazdálkodni. Megelégedését fejezte ki, hogy Nagybecskereken egy korszerű gyárat építenek, amelyben kiváló minőségű gumiabroncsokat gyártanak majd, ugyanakkor védik a környezetet is. Az alapkő-letétel után a következő lépés a beruházás részletes tervének az elkészítése lesz, majd következik a műszaki végzettségű dolgozók felvétele, akik kínai kiképzésen vesznek részt. Közben, mint mondta, piackutatást is végeznek.

Čedomir Janjić polgármester történelminek nevezte a legnagyobb szerbiai zöldmezős beruházás építésének a kezdetét. A beruházás értéke mintegy egymilliárd euró. A gumiabroncs-gyár keretében még két üzem építését tervezik, amelyekben a termeléshez szükséges nyersanyagot biztosítják. Összesen mintegy 130 hektárnyi területen dolgoznak majd.

A termelés várhatóan 2021-ben elkezdődik, és 1200 dolgozót foglalkoztatnak majd. Emellett mintegy háromszáz szakember érkezik Kínából, akik a termelést beindítják. Azt tervezik, hogy részükre lakásokat építenek a Béga-menti városban.