2024. március 28., csütörtök

Erős szövetkezetek kellenek!

Milan Krkobabić vidékfejlesztéssel foglalkozó miniszter Adán és Törökfaluban járt

Tegnap Adán Milan Krkobabić vidékfejlesztéssel foglalkozó tárca nélküli miniszter a Szerbiában jól működő és fejlődőképes termelői szövetkezetek példájának nevezte a törökfalui Utrine-Obornjača Földműves-szövetkezetet, amelyet a közelmúltban 5 millió dináros támogatásban részesítettek az 500 faluban 500 szövetkezet elnevezésű projektumból.

Milan Krkobabić szerint az állam felkészült arra, hogy segítse a szövetkezeteket (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Milan Krkobabić szerint az állam felkészült arra, hogy segítse a szövetkezeteket (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Milan Krkobabić minisztert és a vele érkezett küldöttséget, Radislav Jovanovot, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség elnökét és dr. Milovan Mitrovićot, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) falufejlesztéssel megbízott testületének alelnökét Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere és Zoran Dragin polgármester-helyettes fogadta. A vidékfejlesztéssel foglalkozó politikusok és az adai önkormányzat vezetői, köztük Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke és Csúzdi István mezőgazdasággal megbízott tanácstag rövid megbeszélést tartottak, amelyen Novák Attila, a törökfalui Utrine-Obornjača Földműves-szövetkezet igazgatója is jelen volt, és megköszönte a minisztérium támogatását, majd röviden beszámolt a fejlesztésről.

Bilicki Zoltán polgármester a megbeszélést követően hangsúlyozta, hogy nagyon jó az együttműködésük a vidékfejlesztési minisztériummal, és megköszönte, hogy támogatják az Ada község területén egyedüliként létező szövetkezetet. Úgy fogalmazott, az ilyen támogatások nagy előrelépést jelentenek egy szövetkezet működésében, és bízik abban, hogy a termelők és a gazdák is megbizonyosodnak arról, hogy a mezőgazdasági minisztérium törődik velük.

Milan Krkobabić arról beszélt, hogy a szövetkezetek működéséhez három dolog elengedhetetlen: a munka, a tudás és a pénz. Kiemelte, az állam felkészült arra, hogy segítse a szövetkezeteket vissza nem térítendő támogatások formájában, hiszen a már működő szövetkezetek 15 millió dinár, az újonnan alapított mezőgazdasági társulások pedig 7,5 millió dinár vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. Azt mondta, az állam be akar ruházni abba, hogy megerősítsék, visszaállítsák a termelői szövetkezeteket és segítse a gazdákat, és célja az is, hogy megmentse a falvakat.

A vendégek az önkormányzati megbeszélés után a törökfalui szövetkezetben is látogatást tettek, ahol megbizonyosodtak arról, hogy jó helyre adtak támogatást, hiszen a szövetkezetnek 52 tagja van, és a múlt évben mintegy 140 együttműködő partnerrel dolgozott együtt. Az 5 millió dinár értékű támogatást a szövetkezet két NIT-analizátor gabonavizsgáló műszer beszerzésére kérte és kapta meg. Novák Attila szövetkezeti igazgató elmondta, hogy a gabonafélék hektolitersúlyának mérésére szolgáló műszer beépített nyomtatóval, illetve modullal rendelkezik, és a szövetkezet gabonaátvevő állomásain használják, majd hozzátette, fontos volt beszerezni a műszereket a tagság és az együttműködő partnereik érdekében, valamint a szerbiai piac változó követelményei miatt is.