2024. március 29., péntek
ÚSZÁS

Szabó is országos csúccsal aranyérmes!

Szilágyi önmagát is meglepte

Szabó Szebasztián is hatalmas meglepetést keltett a debreceni magyar országos úszóbajnokságon. A zentai, jelenleg a Győr színeiben versenyző fiatalember az első versenynapon egy 50 gyorson a negyedik helyhez elegendő új egyéni csúccsal, majd a győri 4×100-as mix vegyes váltó tagjaként szerzett aranyéremmel „melegített” egyik fő számára, a tegnapi 50 pillangóra. A „finomhangolás” rendkívül jól sikerült, a 23 éves vajdasági fiatalember a legjobb idővel, 23,63-mal került a döntőbe, rajta kívül csak a szám országos csúcstartója, Cseh László tudott 24 másodpercen belülre (23,83) kerülni. Szabó a kora esti fináléban is újítani tudott, egy pillanatra sem engedett ki, a remek rajt után kétség sem férhetett magabiztos győzelméhez, 22,99-es egyéni csúcsával gyakorlatilag állva hagyta a mezőnyt. Ideje egyben új magyar országos csúcs is, Cseh László 23,06-os idejéből sikerült majd egy tizedet faragnia. Szabó már korábban világbajnoki kvótát szerzett a számban, ezzel az eredményével azonban már nyilvánvalóvá vált, komolyan kell vele számolni a jövőben. A zentai tehetség másik fő száma, a 100 pille a szombati programban szerepel.

Arról tegnapi számunkban már beszámoltunk, hogy Szilágyi Csaba a Hódmezővásárhely SÚVC versenyzőjeként új magyar országos csúccsal – a nemzetközi versenyeken a szerb válogatottat erősíti, ugyanakkor magyar állampolgár is, így teljes joggal vallhatja magát csúcstartónak –, kiemelkedő időeredménnyel (59,40) nyerte meg a 100 méteres mellúszás döntőjét, amivel vb- és olimpiai kvótát szerzett. A 28 éves óbecsei úszó Gyurta Dániel 2012-ben a londoni olimpián teljesített 59,53-as idejét adta át a múltnak – közel hét évvel ezelőtt ez az eredmény ötkarikás negyedik helyet jelentett a már visszavonult magyar klasszisnak.

Nem vártam ennyire jó időt magamtól, perc körül terveztem. Óriási megtiszteltetés Gyurta Dániel országos csúcsát megdönteni! Nem az olimpiai szintért, nem is az országos csúcsért jöttem, magamnak akartam bizonyítani, hiszen életem legnehezebb hónapjait tudhatom magam mögött, magánéleti nehézségeim miatt. A családi és érzelmi problémáim miatt nem tudtam annyit edzeni, mint tavaly, ezért nagyon meglepett ez az idő” – nyilatkozta Szilágyi a döntőt követően.

Úgy tűnik, az óbecsei úszónak „fekszik” ez medence, hiszen tavaly márciusban szintén csúcsot döntött Debrecenben, akkor 50 mellen – nála jobban azóta sem teljesített magyar úszó ebben a számban. Szilágyi már akkor is kitüntetett figyelemben részesült, hiszen a legrégibb még álló magyar csúcsot, Flaskay Mihály 2002-ben felállított 27,51-es rekordját szárnyalta túl közel fél másodperccel (27,05). Szilágyi tavaly tavasszal is duplázott, 100-on és 50-en is nyert, s erre idén is minden lehetősége adott. A hosszabb távon aratott rajt-cél győzelmét elnézve, egy hosszon is nehéz lesz megverni. Az 50 méteres mellúszás előfutamait szombat délelőtt, a döntőt pedig délután rendezik.