2024. április 25., csütörtök

Izraeli rakétatámadást vert vissza a szíriai légvédelem Aleppótól nem messze

Izraeli rakétatámadást vert vissza a szíriai légvédelem az ország északi részén fekvő Aleppótól nem messze. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a légicsapásban hét ember meghalt.

A Golán-fennsík északi, megszállt része (Fotó: Beta)

A Golán-fennsík északi, megszállt része (Fotó: Beta)

A szíriai média szerda késő esti tájékoztatása szerint az ország második nagyvárosától tíz kilométerre északkeletre fekvő Sejk-Nadzsar település ipari negyedének több pontját érte támadás. A híradások csupán anyagi károkról szóltak. Egy névtelen katonai forrás szerint több rakétát sikerült megsemmisíteni.
A londoni székhelyű OSDH arról számolt be, hogy Aleppó repülőterének környékét is érte támadás, akárcsak a szíriai hadsereg és az iráni katonák fegyverraktárát. Az OSDH vezetője, Rami Abdel Rahman azt mondta, hogy a rakétacsapásban az Iránnal szövetséges milíciák hét harcosa életét vesztette.
Az izraeli rakétacsapás az után történt, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn aláírta a nyilatkozatot, amellyel Washington hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A döntés világszerte éles bírálatokat váltott ki, míg Szíriában tiltakozások voltak ellene.
Izrael nemrégiben elismerte, hogy rendszeresen mért légicsapásokat iráni célpontokra Szíriában. Az utolsó ilyen hadművelet januárban volt a damaszkuszi kormányt támogató iráni erők ellen az országban.