2024. március 28., csütörtök

Bajban a tenger

Tíz százalékkal csökkent a foglalások száma Horvátországban

Tíz százalékkal csökkent a foglalások száma Horvátországban a múlt év azonos időszakához képet, ennek ellenére hasonló turisztikai forgalomra számítanak a szakemberek, mint 2018-ban – közölte a Poslovni dnevnik című horvát gazdasági napilap.

A kisebb érdeklődést azzal magyarázták, hogy Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában lassult a gazdaság, és ezen országok polgárai adják a Horvátországban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák egyharmadát.
A kereslet apadása más mediterrán térségeket is érint, kivéve Törökországot – írta a lap, amely szerint a foglalások elmaradása csak egy része annak a problémának, amely a horvát idegenforgalmi szektort sújtja.

Az újság az ország idegenforgalmi bevételéből 40 százalékkal részesedő cégek között végzett legújabb felmérésre hivatkozva állapította meg, a működésüket tovább nehezíti a munkaerőhiány és a kedvezőtlen üzleti klíma.
A tanulmány szerint, bár a vállalatok a tavalyihoz hasonló forgalmat várnak, akár 7 százalékkal magasabb bevétellel, a költségek 8,6 százalékkal nőnek, ezért az idén 20 százalékkal kevesebb beruházásra lehet számítani, főleg a szállodaiparban.
Veljko Ostojić, a horvát idegenforgalmi egyesületek (HUT) elnöke szerint a szállodaipar azzal szembesült, hogy nő a munkaerőköltség, ezért csökken a nyereség. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szakácsok, felszolgálók, recepciósok és takarítók nettó bére továbbra is 30 százalékkal nagyobb Szlovéniában és 97 százalékkal Ausztriában. Úgy vélte: a beruházás és a minőség a kulcsválasz minden piaci változásra.
Horvátországot tavaly rekordszámú, 19,4 millió turista látogatta meg, 6,5 százalékkal több mint 2017-ben. Összehasonlításképp Görögországra 33, Törökországra mintegy 40 millióan voltak kíváncsiak.