2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Eminens klímaszakértők látogattak Újvidékre

Dr. Riccardo Valentini Nobel-békedíjas olasz klímaszakértőt, a Tuscia Egyetem professzorát, valamint dr. Ivan Ivanovics Vaszenyevet, a moszkvai Tyimirjazev Állami Agráregyetem professzorát, az ENSZ klímaszakértőjét fogadta tegnap Újvidéken Vladimir Galić tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkár. A jeles szakemberek az Újvidéki Egyetem Alföldi Erdészeti és Környezetvédelmi Intézetének meghívására érkeztek a tartományi székvárosba.

Galić méltatta a nemzetközi hírű szakértők látogatását, és kiemelte, hogy a klímaváltozás és a környezetszennyezés, amely nem ismer határokat, napjaink legfontosabb témái közé tartozik.

Valentini professzor az újvidéki Intézettel való kitűnő együttműködésről beszélt, és megállapította, hogy Vajdaságban nagy lehetőségek vannak az erdősítésre, ami fontos tényező a klímaváltozás elleni küzdelemben. Támogatását ajánlotta fel az olasz szakmai intézetekkel való kapcsolatfelvételben.

Galić hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány felismerte az erdőtelepítés jelentőségét, és bejelentette, hogy készül a tartományi környezetvédelmi nyilatkozat, amely egyebek között Vajdaság erdősítésével is foglalkozik.