2024. április 20., szombat
MA A SZERB NEMZETI SZÍNHÁZBAN

Ragyogó tánckomédia

A balett történetében A rosszul őrzött lány (La fille mal gardée) talán a legrégebben, a nagy francia forradalom előestéjén bemutatott, valódi klasszikus darab, amelyet a színházakban ma is nagy sikerrel táncolnak. Azon kevés előadások közé tartozik, melyek témája kifejezetten könnyed, játékos, humoros.

Az előadás történetét és koreográfiáját állítólag egy Pierre-Antoine Baudouin által készített festmény inspirálta. Később a darabot Frederick Ashton állította ismét színpadra, az ő 1960-as feldolgozása az, ami a mai előadások alapjául szolgál. A darabot, a zenéjét, amely több szerzőtől származott, az évek során többen is átdolgozták .A leghíresebb valószínűleg John Lanchbery átírása.

Az egyszerű történet és komikus szereplők miatt az újvidéki Szerb Nemzeti Színház balett-előadása kicsik és nagyok számára egyaránt élvezetes. A 18. század végi Franciaországban, egy vidéki udvarházban Simone anyó, a jómódú özvegyasszony (Samuel Bishop) leányával, a szépséges Lise-zel (Ana Đurić) lakik. A lány és a jóképű ifjú, Colas (Milan Ivan) régóta szerelmesek egymásba. Ám a mamának egészen más tervei vannak: Thomas gazda (David Gruosso) fiát, a lüke Alain-t (Igor Tauber) szemelte ki Lise vőlegényének. Az igazi szerelmeseket azonban, akik kitartanak egymás mellett, a szigorú anya nem tudja szétválasztani. Végül beleegyezik a házasságukba. Sőt az újvidéki táncelőadás váratlan, dupla happy enddel végződik, mert Simone anyó és a gazdag kereskedő is házasságot kötnek.

Sir Frederick Ashton/Ferdinand Hérold A rosszul őrzött lány című tánckomédiáját az újvidéki közönség a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán ma, 19 órakor, harmadik alkalommal tekintheti meg, két felvonásban, 4 képben a színház balett-társulatának szólistáinak és tagjainak előadásában. A táncjáték remek táncmozdulatokban, valódi helyzetkomikumban, sok humorban és iróniában bővelkedik.

A nagysikerű bemutatót 2019. február 23-án, Calin Hantiu romániai vendégművész igényes koreográfiájában és rendezésében, Aleksandar Kojić karmester vezényletében élvezte a székvárosi közönség. A főszerepekben Ana Đurić, Milan Ivan, Samuel Bishop, David Gruosso és Igor Tauber szólótáncosokat tapsolták meg, valamint az újvidéki balettiskola növendékeinek színvonalas fellépését.

Ana Đurić, a balett-társulat vezető táncosa, aki eddig a balettirodalom legnagyobb szerepeit játszotta, Lise szerepéről a premiert beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta: bájos, ugyanakkor huncut, csintalan, szemtelen lányról van szó, aki kitart szerelme mellett. A balett-táncosnő örült a nagy kihívásnak, amely elé állította ez a technikailag igényes darab. Beszélt arról, hogyan küzdött meg azokkal a lépésekkel, amelyeket Calin Hantiu koreográfus, rendező megadott, s amelyek nem voltak mindig testre szabottak vagy szépek, és hogy az igényes lépések begyakorlására kevés idő áll a rendelkezésükre. Sokszor táncosként a következő lépésre összpontosított, és elfeledkezett kellőképpen a színészi alakításra koncentrálni. Megdicsérte fiatal partnerét, Milan Ivant, akiről elmondta, igazi támasza volt. Sokat dolgoztak azért, hogy a mozdulatokat úgy alakítsák, hogy azok számukra kényelmesek és biztonságosak legyenek.

A bemutatón a bájos előadásban a közönség sokat kacagott Simone anyón. Az igényes szerepet, amely hagyományosan férfi számára íródott, Samuel Bishop táncolta.

– Meg kellett szoknom, hogy szoknyában és magas sarkú lábbeliben táncoljak. És éppen ez segített abban, hogy élethűen megformáljam a zsémbes asszonyságot. A múlt évben édesapa lettem, nekem is van egy „Vragolanka” (Huncutka) kislányom, aki külön ihletett e női szerep eljátszásában – fűzte hozzá az angol származású művész, aki évek óta szólótáncosként remekel a Szerb Nemzeti Színház balett-társulatának produkcióiban, és aki Újvidéken élve, a társulat tagjaként megtanulta a szerb nyelvet.

Ő és a többi táncos örömmel gyakorolták a szerepüket, és alig várják, hogy színpadra lépve megmutassák a közönségnek, milyen vidám, szép darabot készítettek.