2024. április 25., csütörtök

Topolyán elkészült, Bajsán épül a híd

Befejezték a kaszárnya melletti körforgalomra vezető híd felújítását Topolyán, Bajsán pedig a Pannóniára vezető Sziváci út új hídjának az építésén dolgoznak.

A topolyai munkálatokat ősszel kezdték meg a szabadkai székhelyű Duna–Tisza–Duna Észak-Bácska vízgazdálkodási közvállalat munkásai, és az időjárási körülményekhez alkalmazkodva tudták végezni a feladataikat a bajmoki Dubrava vállalat közreműködésével.

– A topolyai községi költségvetésből 30 millió dinárt irányoztunk elő a Lukoil töltőállomás melletti híd, illetve a bajsai munkálatok kivitelezésére, aminek a 30 százalékát a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság biztosította. A munkálatokra vonatkozó közbeszerzési pályázatok után összesen 28 millió dináros költségre jött ki a várható kiadásunk, és arányában körülbelül azonos összegbe be kerül a két teljesen új híd, illetve az útburkolat megépítése – mondta tegnapi látogatása során Kislinder Gábor községi elnök, aki azt is elárulta, hogy a topolyai hídon már elvégezték az ilyenkor szokásos méréseket, és teljes mértékben megfelelnek a szabályoknak, vagyis már birtokba is vehetik az adott szakaszt a gépjárművek.

A kivitelező DTD közvállalat megbízott felelős építőmérnöke, Cecilija Vujnović elmondta, hogy nem kevés műszaki kihívással kellett szembesülniük a topolyai híd esetében, ami módosította az eredeti terveket.

Zajlanak a munkálatok Bajsán a Sziváci út hídján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zajlanak a munkálatok Bajsán a Sziváci út hídján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Két, zárt típusú csőrendszeren halad át a Krivaja vize, ez alkotja a 12 méter széles híd alapszerkezetét. Ebből 8 méternyit használhatnak a közúti forgalomban résztvevők, és 1-1 méternyi sávban vehetik igénybe a gyalogosok és a kerékpárosok. A bajsai hidat körülbelül 10 napja kezdtük el, a munkálatok a régi, romos állapotú konstrukció bontásával indultak. A topolyaival azonos műszaki megoldással épül fel Bajsán is az új híd, azzal, hogy a Krivajnak ez a szakasza szűkebb, és itt egy csőrendszeren halad majd át a víz. Az építés kivitelezését nehezíti, hogy például a híd alatt kanyarodik az út, és lakóépületek vannak a közelében. Szintén 12 méter széles hidat építünk, amihez még kapcsolódnak majd a gyalogjárdák, és belekalkuláljuk az esővíz-elvezető árkokat is – nyilatkozta az építkezés felelős mérnöke.

A Bajsáról Pannónia irányába közlekedők a Petőfi Sándor, a Partizán és a Moravicai utcákban tudják elkerülni az ideiglenesen lezárt útszakaszt.

Ha minden jól halad, akkor 25 nap múlva ismét megindulhat a forgalom, addig viszont türelemre kérte a közlekedésben résztvevőket és a környéken lakókat Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácselnöke.

– Nemcsak a falunk, hanem az egész régió számára jelentős a műszakilag kritikus állapotba került Sziváci úti híd felújítása. A szakaszt a lakosság és a földműveseink mellett gyakran súlyos rakományt szállító teherjárművek is használják. A jövőben a gyalogosok és a kerékpárosok is nagyobb biztonsággal tudják majd használni – nyilatkozta a tanácselnök.