2024. március 28., csütörtök

Egyenlő esélyeket mindenkinek

Új ablakok kerülnek a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete székházára

Szerdán Szabadkára látogatott Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, és találkozott a település polgármesterével, Bogdan Labannal, valamint ellátogatott a Vakok és Gyengénlátók Egyesületébe. A miniszter Bogdan Labannal szakmai jellegű megbeszélést folytatott, amelynek fókuszában a minisztérium és a város közötti együttműködés állt, míg a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete elnökével, Avram Vesóval történt találkozó célja az volt, hogy a miniszter megismerje az egyesületet, és a gyengénlátók igényeit.

A találkozókat követő sajtótájékoztatón Zoran Đorđević bejelentette, hogy a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete székházán sor kerül az ablakok cseréjére, ugyanakkor az esélyegyenlőség biztosítása érdekében egyéb újításokra is sor kerül a város területén.

Nemanja Simović sportügyi tanácsos, Bogdan Laban polgármester, Avram Veso egyesületi elnök, Zoran Đorđević miniszter és Biljana Barošević miniszterhelyettes (Fotó: Benedek Miklós)

Nemanja Simović sportügyi tanácsos, Bogdan Laban polgármester, Avram Veso egyesületi elnök, Zoran Đorđević miniszter és Biljana Barošević miniszterhelyettes (Fotó: Benedek Miklós)

– Feladatunk közé tartozik, hogy megismerjük azokat az egyesületeket, amelyek hátrányos helyzetű egyéneket fognak egybe, és hogy a terepen informálódjunk arról, hogy mire is van szükségük. Mint megtudtam, az egyesületnek nagy gondjai vannak az ablakokkal, és ígéretet tettem az elnöknek, hogy a jövőben igyekszünk kieszközölni azok cseréjét. Hogy erre mikor kerül sor, az attól függ, hogy mikor kapunk rá engedélyt, ugyanis tudni kell, hogy az épület műemlékvédelem alatt áll. A közeljövőben szeretnénk a különböző épületek és intézmények hozzáférhetőségén javítani. A tervek szerint először a Városháza és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap Szabadkai Fiókintézete előtt tapintható táblákat helyezünk el, hogy ezzel is megkönnyítsük a vakok és gyengénlátók tájékozódását – fogalmazott a miniszter. Đorđević emellett arról is szót ejtett, hogy a polgármesterrel folytatott megbeszélés során több egyesület is szóba került, és a város, valamint a köztársaság közösen igyekszik javítani a helyzetükön.

Bogdan Laban felszólalásában arról beszélt, hogy a város milyen módon támogatja a hátrányos helyzetűeket.

– Szabadka Város igyekszik minél jobban támogatni a hátrányos helyzetű polgárait. Erre a célra minden évben több pénzt különítünk el a városi költségvetésből, az idén például 5,5 százalékkal nagyobb pénzösszeg áll a rendelkezésünkre erre a célra, mint tavaly. Hat hónappal ezelőtt sikerült elérnünk, hogy a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete székházának irodáit renováljuk, és ugyanígy a tagok sportaktivitásait is támogattuk. Biztos vagyok benne, hogy a szerb kormány és a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium támogatásával a jövőben folytatni tudjuk a munkát – fogalmazott a polgármester.

Avram Veso a médiának nyilatkozva köszönetet mondott a miniszternek, amiért meglátogatta az egyesületet, hisz, mint mondta, annak fennállása során eddig nem került sor ilyen magas rangú vendég látogatására.

– A miniszter látogatása lehetőséget adott arra, hogy megbeszéljük, az egyesületünknek mire van szüksége. Ez a látogatás is azt bizonyítja, hogy már nem úgy tekintenek ránk, mint a társadalom marginalizálódott csoportjára, hanem teljes jogú állampolgárként – mondta Avram Veso.