2024. április 25., csütörtök

Névváltoztatás népszavazással

Nagybecskereken képviselői csoport nélkül a demokraták
A névváltoztatás érdekében megváltoztatták a közép-bánáti város statútumát (Fotó: Kecskés István)

A névváltoztatás érdekében megváltoztatták a közép-bánáti város statútumát (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek város tegnapi képviselő-testületi ülésén elfogadták a város statútumának a módosítását, ami lehetővé teszi a polgárok részvételét a város nevének az esetleges megváltoztatásában. Ahhoz, hogy a polgári kezdeményezést napirendre tűzzék, szükség van a szavazati joggal rendelkezők legkevesebb öt százalékának a támogató aláírására. A városi képviselő-testület szavazattöbbséggel dönt a népszavazás kiírásáról. A végső határozatot a város nevének megváltoztatásáról referendumon döntik majd el.

Ugyanakkor Zorica Vučković, a Demokrata Párt képviselője kilépett a pártból, és ezentúl független képviselőként a Szocialisták Mozgalmának az érdekeit képviseli a városi képviselő-testületben. A változást a városi képviselő-testület tegnapi ülésének a kezdetén Oliver Mitrović, a helyi parlament elnöke jelentette be. A kilépés következtében megszűnt a DP képviselői csoportja, mivel csak három képviselőjük maradt. Zorica Vučković nem volt jelent a tegnapi ülésen.

A történtekre reagálva a demokraták közleményben szégyenteljesnek mondták eddigi képviselőtársuk kilépését, mindazok után, hogy az eddigi pártjának színeiben került a városi képviselő-testületbe, majd közben ennek köszönhetően a személyes céljait is kiteljesíthette, majd pedig a mandátuma vége felé hátat fordított eddigi pártjának. A demokraták azt is bejelentették, hogy a szavazópolgárok érdekeinek a képviseletét ezentúl a városi képviselő-testületen kívül folytatják. 

Emellett, a mai ülésen elfogadták a költségvetés módosítását és határozatot fogadtak el a kerülőút építésének a folytatásáról.