2024. április 16., kedd

Brnabić nem hajlandó lemondani

A tüntetők fenyegetőzéssel akarják az utcáról megkérdőjelezni a demokráciát, fogalmazott

Nem veszi fontolóra az Egy az öt millióból tüntetések résztvevőinek követelését, s nem gondolkodik azon, hogy április 13-áig lemondjon kormányfői tisztségéről – közölte Ana Brnabić miniszterelnök. Úgy fogalmazott, azért nem hajlandó foglalkozni ezzel a követeléssel, mert olyan személyek fogalmazták azt meg, akik „a demokráciát az utcai erőszakkal, láncfűrészekkel és akasztófákkal szeretnék megkérdőjelezni”. Brnabić Kragujevácon volt ma, ahol a fiatal kutatóknak felépített lakások kulcsait adta át, újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy a tüntetők követelését voltaképpen ultimátumnak tartja.

– Nem ijedtem meg az akasztófától, a fenyegetésektől és a motorfűrészektől sem. Mi tiszteletben tartjuk az állam demokratikus berendezkedését. Szerbia tisztességes, normális emberek társadalma, soha nem fogunk eleget tenni az erőszakszítók és a fasiszták ultimátumainak. A válaszom erre a követelésre az, hogy „nem”. Nem kell várniuk április 13-áig, már ma folytathatják a fenyegetőzést, mondhatják, hogy zárlat alá helyezik a kormány épületét, vagy az én házamat, mert egyszerűen nem vagyunk hajlandóak eleget tenni az efféle ultimátumoknak – fogalmazott a kormányfő.

Az Egy az öt millióból tüntetés résztvevői szombaton Belgrádban távozásra szólították fel Aleksandar Vučić államfőt, Ana Brnabićot, Maja Gojkovićot, a Köztársasági Képviselőház elnökét, azzal az üzenettel, hogy ha április 13-áig nem tesznek eleget a követeléseknek, újból összejönnek Belgrádban, s „megmutatják, mire képesek a hatalommal visszaélőkkel szemben”.