2024. április 25., csütörtök

Dragan Đilas Washingtonban ismertette az ellenzék álláspontját

Kétnapos látogatásáról közleményben értesítette a közvéleményt

A folyamatos tüntetésekről, a kormány és ellenzéke közötti párbeszéd hiányáról, tisztességes választások megtartásának lehetetlenségéről tárgyalt Washingtonban Dragan Đilas, a Szerbiáért Szövetség egyik vezetője és Ljuban Panić, a tömörülés titkára.

Dragan Đilas: Az RRA nem háríthatja el magától a felelősséget (Fotó: Beta)

Dragan Đilas (fotó: Beta)

A két napos látogatás alatt Đilas az ENSZ Biztonsági Tanácsának európai ügyekkel megbízott tisztségviselői, továbbá szenátusi és kongresszusi képviselők előtt fejthette ki az ellenzék álláspontját, miszerint a jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé azt, hogy a választások tisztán bonyolódjanak le, az ellenzék pedig, amíg a választási feltételek kedvező irányban nem módosulnak, bojkottálni fogja azokat. A Szerbiáért Szövetség tisztségviselői arra is kitértek, hogy az országban veszélybe került a demokrácia, amelyről a Freedom House legújabb jelentése is tanúskodik.

Dragan Đilas ezzel a Freedom House amerikai civil szervezet,  a Szabadság a világban 2019 című jelentésére utalt, amely a szabad országok közül kiemelte Szerbiát, és a félszabad országok közé sorolta. A szervezet megítélésében ugyanis romlott a helyzet a szabad választások terén, amit a demokratikus rendszer központi elemeként emel ki, ugyanakkor a jelentés alapján a médiaszabadság is nagyon nehéz helyzetbe került.