2024. április 25., csütörtök

Nem csak a közlekedést kell szabályozni

Az önkormányzatok sok esetben nem rendeltetésszerűen költötték el a közlekedésbiztonság fejlesztésére előirányzott pénzösszeget

A helyi önkormányzatok közlekedésbiztonsági testületeinek szabályzatáról tartottak közvitát ma a Tartományi Képviselőházban. Több kerekasztal-beszélgetés során Szerbia-szerte szorgalmazzák a helyi önkormányzatok hatékonyabb bevonását a közlekedési balesetek elleni harcba.

Tavaly 6933 közúti baleset történt Vajdaság területén, hangzott el a közvitán (Fotó: Dávid Csilla)

Tavaly 6933 közúti baleset történt Vajdaság területén, hangzott el a közvitán (Fotó: Dávid Csilla)

A Tartományi Képviselőházban illetékes szakemberek, rendőrök, közlekedési és bírósági szakértők, a helyi önkormányzatok munkatársai, az állami intézmények, a nem kormányzati szervezetek, valamint a magánszféra képviselői közösen tekintették át a vajdasági közutakon uralkodó helyzetet.

– Szerbiában a több mint 16 ezer kilométernyi út befektetési értéke csaknem ötmilliárd euró. Az áruszállításnak 80 százaléka a közutakon megy végbe. Az utasszállításnak pedig több mint 90 százaléka történik a hazai közutakon. Mindez a közúti közlekedés jelentőségére mutat rá, amely kihat a hazai közlekedési vállalatok versenyképességére és fejlődésére, valamint a külföldi befektetők jelenlétére és az új munkahelyek létrehozására – tette közzé a közvita megnyitóján Nenad Grbić tartományi energetikai, építésügyi és közlekedési titkár.

A közutakon történő áru- és utasszállítás során előforduló balesetek száma csökkent az utóbbi években, a balesetek előfordulásának esélyét azonban folyamatosan csökkenteni kell.

– 2018-ban Vajdaság területén 6933 közúti baleset történt, amelyek során 178 személy vesztette el életét. A közlekedésben a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozó gyalogosok esetében az idén 31-en estek baleset áldozatául a közutakon. A motorkerékpárok vezetői közül 21 személy vesztette életét a múlt évben. A kerékpárosok szintén gyakran esnek közúti baleset áldozatául, az idén 18 személy halt meg – mondta Nenad Grbić.

Hozzátette, hogy aggodalomra ad okot a felmérések azon eredménye, amely szerint a fiataloknak több mint 25 százaléka nem a kijelölt átkelőhelyeken halad át az úttesten. A közlekedési balesetek során a gyermekeknek 60 százaléka azért vesztette el életét, mert nem az előírásoknak megfelelően utaztak a járműben. A szülők 52 százaléka nem gondoskodik kellőképpen a gyermekek biztonságáról a gépjárműben.

– A 2009-ben meghozott közlekedésbiztonsági törvény felismeri a helyi önkormányzatok szerbiai közlekedésbiztonságban betöltött meghatározó szerepét. A 2018. évi törvénymódosítás előírja a szabályzatot, amely a helyi önkormányzatokban kialakított közlekedésbiztonsági tanács működését irányozza elő. A helyi önkormányzatok területén befizetett pénzbírságok összegének 30 százalékát a közlekedésbiztonság fejlesztésére különítik el – mondta Branko Stamatović, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség képviselője.

Kiemelte, hogy a helyi tanácsok eddigi munkájának elemzése arra mutat rá, hogy sok esetben nem rendeltetésszerűen költötték el a közlekedésbiztonság fejlesztésére előirányzott pénzösszeget.

A szabályzat révén meghatároznák többek között, hogy a helyi önkormányzatok miként járjanak el a balesetek során, és azoknak a megelőzésére tett lépések érdekében.