2024. április 23., kedd

Óbecsén és Újvidéken is sztrájkolnak a postások

Magasabb fizetéseket és több postás alkalmazását követelik

A Szerbiai Posta Közvállalat csaknem 30 alkalmazottja kezdett tegnap sztrájkba Óbecsén. Miután a postások reggel kézbesítették a nyugdíjakat, a posta épülete előtt tartottak tiltakozó összejövetelt a rossz munkafeltétek és az alacsony fizetések miatt. Svetozar Marković postás elmondása szerint a megmozdulásnak se politikai, se szakszervezeti jellege nincs, ugyanis olyanok is sztrájkolnak, akik nem szakszervezeti tagok. A résztvevők úgy vélik: felelősségteljes munkáért borzasztóan alacsony fizetést kapnak, egyesek közülük – szerintük törvénytelen módon – határozott idejű szerződéssel, teljes munkaidővel csupán 18 ezer dinárt keresnek.

Az óbecsei postások tegnap azt remélték, hogy rajtuk kívül más vajdasági településen dolgozó kollégáik is csatlakoznak a többi szerbiai sztrájkolóhoz. A munkabeszüntetés addig tart, amíg a munkáltató eleget nem tesz a követeléseiknek, azaz a magasabb fizetéseknek és több postás alkalmazásának. Az óbecsei postahivatal működik, így a szolgáltatások egy részét továbbra is igénybe tudják venni a polgárok.

Amióta sztrájkba léptek a belgrádi központi levélfeldolgozó alkalmazottai, a küldemények nagy része el sem jut Óbecsére. Információink szerint post expressz küldeményeket nem fogad a posta, a sima leveleket viszont fel lehet ugyan adni, de a sztrájk miatt az újvidékiek nem küldik tovább és nem is kézbesítik azokat.

Az újvidéki postások szintén tegnap léptek sztrájkba. A küldemények közül egyedül a nyugdíjakat kézbesítették, majd a főposta előtt szolidaritási sztrájkba kezdtek. A sztrájkolók szerint a munkabeszüntetés spontán döntés volt, egyetlen szakszervezet, vagy politikai párt sem áll mögöttük. A főposta tolóablakainál egyórás szolidaritási sztrájkot tartottak. A sztrájkolók nem tudták megmondani, meddig tart majd a munkabeszüntetés.