2024. április 18., csütörtök
ÁLLÁSBÖRZE NAGYBECSKEREKEN

Több munkáltató – kevesebb munkavállaló

Harminckét vállalat összesen 719 munkahelyet kínált a tegnap megtartott nagybecskereki állásbörzén. Ez a legnagyobb szám a nagybecskereki állásbörzéken. Ugyanakkor minden eddiginél kevesebb érdeklődő volt a Medison sportcsarnokban.

Ezúttal kevesebb volt az érdeklődő (Fotó: Kecskés István)

Ezúttal kevesebb volt az érdeklődő (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskereken 2005 óta tartanak állásbörzét, amelyeken az elmúlt egy-két évben egyre több munkáltató jelenik meg. Tegnap például már szabadkai, zentai és újvidéki cégek is próbáltak munkaerőt találni Nagybecskereken. Egyre kevesebb azonban a munkavállaló. Csordás Miklós, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagybecskereki hivatalának tanácsadója szerint a munkaerőpiacon jelenleg nagy a hullámzás: sokan elmennek, de sok fiatal is jelentkezik. Szerinte lényeges az, hogy stabilizálódik a piac és lehetőséget tudnak teremteni azoknak, akik eddig nem kaptak munkát, és az is fontos, hogy egyre több a munkaadó.

Száz-száz munkást keres a nagybecskereki Draxlmaier és az újvidéki Lear Corporation Kft. Folyamatosan dolgozókra van szüksége a Gomex üzletláncnak is.

A legkeresettebbek a termelési dolgozók, de szükség van szinte minden végzettségű dolgozóra, az általános iskolát végzettől a mérnökig. A közép-bánáti körzetben tízezer, Nagybecskerek város területén pedig 4500 munkanélküli van.

– Nagybecskereken nagymértékben visszaesett a munkanélküliek száma, a hét évvel ezelőtti 12,5 ezerről, jelenleg ez a szám ötezer alatt van. Ez azt mutatja, hogy egyre több munkaadónk van, növekszik a foglalkoztatottak száma. Ez nem üres mese, hiszen meglátszik a költségvetésben is, hiszen a jövedelem utáni adóból származó összeg minden évben nagyobb. A több foglalkoztatott pedig nagyobb béreket is jelent – nyilatkozta Saša Santovac alpolgármester.
A nagybecskereki ipari övezetben a hétvégén lesz a csaknem egymilliárd eurós zöldmezős beruházás alapkőletétele. A kínai gumiabroncsgyárban 2021-ben indul be a termelés és 1200 dolgozót vesznek fel.