2024. április 19., péntek
ÖSSZEÜLT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Változik a város statútuma

A városi képviselő-testület ülésén megváltoztatták a város statútumát, megszűnik a városfelosztás Újvidék és Pétervárad községre, számos területrendezési tervet is módosítottak.

Az újvidéki képviselő-testület hétfői ülésén megváltoztatták a város statútumát (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki képviselő-testület hétfői ülésén megváltoztatták a város statútumát (Dávid Csilla felvétele)

A városi honatyák olyan irányban módosították a város alapszabályzatát, hogy az összhangban legyen a helyi önkormányzatok működéséről meghozott, új törvénnyel, amelynek közvitáját decemberben tartották meg. Ennek értelmében megszűnik az Újvidék és a Pétervárad községekre történő városfelosztás, ez az elképzelés eddig sem volt teljes mértékben működőképes.

Az ülésen a képviselők meghallgatták az ombudsman és az ügyészség éves beszámolóját.

A területrendezési terv módosításával kapcsolatban több javaslat szerepelt a napirenden. Ezek közül talán a legfontosabb a Szalajkát érintő terv, amely engedélyezi, hogy többemeletes (4-5 emelet) épületeket építsenek ebben a városnegyedben. Ide tartozik még a péterváradi-bakolci plató és a péterváradi sportközpont megépítésének terve, valamint a futaki sportközpont megépítése, és több, kisebb módosítás Kátyon, Tiszakálmánfalván és Bakolcon.

A városi honatyák elfogadták az a javaslatot, amely szerint a Munkás utca 20. alatt működő Újvidéki Gyermekművelődési Központot felveszik a városi kulturális intézmények közé. Ennek a javaslatnak a részét képezte még az Ifjúsági Színház címének a megváltoztatása is, az Ignjat Pavlas utca 8. helyett ezentúl az Ignjat Pavlas utca 4. lesz a címe. Erre azért volt szükség, mert habár jelenleg a Sokol otthonban van a székhelyük, a vagyon-visszaszármaztatási folyamat során elvették az objektumot a várostól.

A városi parlament döntött arról, hogy a városi önkormányzat „elnézi” a belgrádi Zaštitna radionica vállalat csaknem 600.000 dináros tartozását, mert a cég jelenleg „átszervezés” alatt áll.

Szó esett még a városi taxiszolgáltatás szabályzatának a módosításáról is, mivel azt összhangba kell hozni a tavaly életbe lépett törvénnyel – olvasható a 021.rs hírportálon.

Ami a városi közvállalatokat illeti, személycserékre került sor a Zoohigijena közvállalat és az Ifjúsági Színház élén. A Zoohigijena igazgatói posztjáról (csupán három hónap után) lemondott Nenad Benović eddigi igazgató, helyette megbízott igazgatónak kinevezték Ivana Kukint.

Az Ifjúsági Színház vezetői posztjáról lemondott Emilija Mrdaković, a képviselők megbízott igazgatónak Mihajlo Nestorovićot jelölték ki.

Ezenkívül, kinevezték a helyi antikorrupciós terv követésével megbízott testület tagjait is, ezentúl a következő személyek gondoskodnak a terv betartásáról: Stefan Samardžić, a Jogtudományi Kar asszisztense, Aleksandar Bebić, a DDOR Novi Sad jogi szakértője és Nataša Babić ügyvéd.