2024. április 25., csütörtök
SZÉP MAGYAR BESZÉD VERSENY

Hatan jutottak tovább a győri döntőbe

A hétvégén zajlott a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd című nyelvművelő verseny vajdasági döntője a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ székházában.

Szabó Zsuzsanna, Varnyú Emese, Vadnai Erika, Szabó Némedi Róbert, Francia Flavie és Király Réka jutott tovább a Kárpát-medencei döntőbe (Lakatos János felvétele)

Szabó Zsuzsanna, Varnyú Emese, Vadnai Erika, Szabó Némedi Róbert, Francia Flavie és Király Réka jutott tovább a Kárpát-medencei döntőbe (Lakatos János felvétele)

A rendezvényen a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, a Svetozar Marković Gimnázium, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, az Óbecsei Gimnázium, és az adai Műszaki Középiskola 14 diákja mutatkozott be. A tanulókat Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója, Kazincy-díjas szervező, Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna, szintén a győri Kazinczy Gimnázium tanára, az anyanyelvi tábor szervezője és vezetője értékelte. Illetve két helyi zsűritag is részt vett a munkában, Vass Borsodi Borbála, nyugalmazott magyartanár, az Auróra Beszédművészeti Műhely alapítója, és korábbi vezetője, valamint Ejzler Evila, a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat újságírója, amatőr színész.

A topolyai elődöntőből Szabó Zsuzsanna, Varnyú Emese, valamint Vadnai Erika, az Óbecsei Gimnázium diákja, Szabó Némedi Róbert, a Svetozar Marković Gimnázium tanulója, Francia Flavie, a Kosztolányi tehetséggondozó diákja és Király Réka, a Bolyai tehetséggondozó tanulója jutott tovább a Győrben, április 25. és 28-a között zajló Kárpát-medencei döntőbe.

A versennyel kapcsolatban a vajdasági elődöntő főszervezőjétől, a topolyai KZMMK elnökétől, Kisimre Szerda Annától megtudtuk, hogy a diákok egy szabadon választott esszészerű szöveggel érkeztek.

– Miután a zsűri végighallgatott mindenkit, a diákok 15 percet kapnak, hogy megismerkedjenek egy másik, ismeretlen szöveggel, majd felolvassák azt is. A középiskolásaink szép eredményekkel térnek haza évről évre a győri döntőről, és már nagyon sok Kazinczy-díjasa van Vajdaságnak. Múlt évben például a topolyai Dudás Kata hozott haza dicsőséget – hallhattuk a Kodály elnök asszonyától, aki elárulta, hogy ebben az évben Radóczki Dukai Virág, Tóth Ágota, Pintér Molnár Edit, Burány Hajnalka, dr. Katona Edit, Gallusz Csilla, Péter Krisztina magyartanárnők dicséretes hozzáállásának köszönhetően sikerült megszervezni a vajdasági elődöntőt.

Németh Tibor, a zsűri elnöke örömmel nyugtázta, hogy ezúttal igen felkészült versenyzők mutatkoztak be Topolyán.

– Ez egy igen komplex verseny. Messze nem arról szól, hogy fogunk egy papírt, kiállunk, és elmondjuk a szöveget. Nem egyszerű azt értelmezni, megfelelő fellépéssel, hangsúlyozással, érthetően előadni. Egészében kell interpretálni, darabosan, tagolva elveszti az értelmét. Persze ezt idővel meg lehet tanulni, hiszen mondjuk a rádiós bemondók sem tudnak hosszasan ismerkedni a szöveggel. Teljesen kihallható, hogy ki az aki mondjuk színjátszással, versmondással foglalkozik még aktívan a tanulmányai mellett. - mondta el Németh Tibor, a verseny egyik szünetében, és elárulta azt is, hogy miért hasznos az, ha a középiskolások gyakorolják a közönség előtt történő megnyilvánulást.

– Azok a gyerekek, akik továbbtanulnak, gyakran találkoznak majd hasonló helyzettel, hogy ki kell állniuk emberek elé, és meg kell szólalniuk megfelelő, hatásos, bátor módon egy témában. Ha ezt a tanáraik segítségével még a középiskolában begyakorolják, akkor egyszerűbbé, hatékonyabbá tehetik az életüket több szempontból is. Aztán mondjuk a felsőfokú tanulmányaik alkalmával előadott prezentációs feladatok közben sem fognak majd annyira izgulni, és rontani emiatt a mondandójukon – mutatott rá a zsűri elnöke, aki elmondta, hogy az egyik legrégebb óta zajló nyelvművelő verseny döntőjét idén 54. alkalommal szervezik meg Győrben. Ez Magyarországon az egyedüli olyan rendezvény, amit egy adott intézmény visz a vállán ennyi ideje.

– Ez az iskola egyik legfontosabb profilja, és munkatársaimmal, a tantestülettel, és tanintézményünk diákjainak segítségével valóban szívesen és lelkesen szervezzük, és bonyolítjuk le. Vannak évek óta sikeresen motiváló, visszatérő pedagógusaink, és évről évre akadnak kezdő pedagógusok. Számukra is készül a hamarosan megjelenő, legújabb nyelvművelő kiadványunk, amely immár 55. a sorban – tudtuk meg Németh Tibortól.