2024. április 25., csütörtök

Nagy tavaszi munkaakció

A Gunarasi Gazdakör idén is megszervezte hagyományos munkaakcióját – Ez alkalommal 400 facsemete került a földbe – Új fasor létesült Gunaras és Brazília között

Szombaton Gunarason és Brazílián is sor került a hagyományos tavaszi munkaakcióra. A megmozdulást a Gunarasi Gazdakör szervezte, a gunarasi helyi közösség és a helyi vadászegyesület közreműködésével.

Emellett sok helybeli is bekapcsolódott a munkába, köztük gyerekek és nyugdíjasok is, számolt be lapunknak Király Zoltán, a Gazdakör elnöke és a munkaakció koordinátora. Azt is megtudtuk tőle, hogy a nagy tavaszi munkaakció két részből állt.

– A gazdakörnek ez egy hagyományos munkaakciója volt, amit már közel tíz éve minden tavaszon megszervezünk. Az akciónak két része van: a fásítás és a dűlőút javítás. Az idén is ehhez tartottuk magunkat, fákat ültettünk, metszettünk, valamit helyre hoztuk a legforgalmasabb dűlőutakat. Két helyszínen volt megszervezve a munkaakció, Gunarason és Brazílián. Gunarason közel 50-en vettünk részt az akcióban, Brazílián pedig 15-en. A dűlőutak javítását a gunarasi kataszteri község területén végeztük el, a munkában 9 traktor vett részt. Tárcsával, illetve talaj előkészítővel mentek végig a legjáratosabb dűlőkön. A faültetési részben közel 400 szibériai szil csemetét ültettünk el az idén. Ez nem tűnik soknak, de a korábbi években már nagyon sok facsemetét elültettünk, amelyeket most megmetszettünk – számolt be Király, majd azzal folytatta, hogy a faültetésre és -metszésre Gunarason és Brazílián is sor került. A korábban elültetett fákat a Vida-dűlője irányába, a Pobedai út és a Bogarasi út mentén metszették meg. Az idei évben a megszokott tevékenységek mellett egy újdonságra is sor került, tudtuk meg az elnöktől.

– Az idén a munkaakció részeként felújítottuk a Gunaras és Brazília közti dűlőutat. Először kimérettük az utat, mert több helyen is beszántották, majd elmunkáltuk. Emellett végig fásítottuk, így egy új fasor is létrejött a határban – számolt be Király.

A munkaakció során elültetett facsemetéket a gunarasi helyi közösség biztosította, a vadászegyesület pedig a facsemeték elültetéséhez szükséges lyukak kifúrását vállalta magára. A dűlőutak rendezéséhez szükséges üzemanyagköltséget és az akció további kiadásait a gazdakör fedezte, mondta el az elnök.

Végezetül azt is megtudtuk Királytól, hogy a gazdakör hamarosan két kirándulást szervez a tagsága számára. Szervezett formában el fognak látogatni az újvidéki és a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kiállításokra. Ezek az utak hagyományosan a Gazdakör tevékenységekének részét képezik, akárcsak a szántóverseny, amit a gunarasi falunap alkalmával rendeznek meg az idén is, fogalmazott az elnök.