2024. április 20., szombat

A legtöbb áldozat kiskorú

Tanácskozás az emberkereskedelemről a Vöröskeresztben

Az emberkereskedelem elleni küzdelem szabadkai munkacsoportja és a belgrádi Atina Egyesület szervezésében a szabadkai Vöröskereszt székházában kedden tanácskozást tartottak az emberkereskedelem (potenciális) áldozatainak nyújtott lakhatási támogatásról. A program elsősorban a lehetséges áldozatok korai felderítésével és védelmével foglalkozó szakembereknek, illetve a Szociális Központ, a Belügyminisztérium és az igazságszolgáltatási szervek munkatársainak szólt.

Az Atina Egyesület tagjai (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Az Atina Egyesület tagjai (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja és az emberkereskedelem elleni küzdelem szabadkai munkacsoportjának koordinátora a szakmai tanácskozás előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az év eleje óta havi rendszerességgel más és más programokat szerveznek.

– A szabadkai munkacsoport A veszélytől a biztonságig projekt keretében működik. A korábbiakhoz hasonlóan erre a kerekasztal-beszélgetésre is meghívtuk a környező városok szociális központjainak képviselőit. Igyekszünk minden hónapban valamilyen képzést szervezni. A fő célcsoportunk ezúttal is a gyermekek, a diákok, a szülők, valamint azok, akik a szociális védelem, az egészségügy és az oktatás területén tevékenykednek. Áprilisban az Atina Egyesülettel karöltve egy olyan oktatást szervezünk, ami ennél szélesebb kört szólít majd meg – mondta Ilija Đukanović.

Andrijana Radoičić, a Belgrádi Atina Egyesület képviselője az államilag engedélyezett lakhatási szolgáltatást ismertette, amelyet az emberkereskedelem áldozatainak nyújtanak.

– Az eddigi azonosított áldozatok több mint egyharmada már élt a támogatás lehetőségével. Fontos megemlíteni, hogy az egyesület folyamatosan figyelmezteti a nyilvánosságot arról, hogy a beilleszkedés egy hosszadalmas folyamat és az áldozatoknak ehhez sok támogatásra van szükségük – mondta az egyesület képviselője. Hozzátette, hogy az áldozatok a legtöbb esetben kiskorú lányok, és sokkal több esetről lehet szó, mint ami a nyilvántartásukban szerepel, ezért több eszközre van szükség az emberkereskedelem áldozatainak felismerésére.