2024. április 16., kedd
NAGYBECSKEREKI VKT

Napirenden a városnév-változtatás

A nagybecskereki városi képviselő-testület mára bejelentett ülésének napirendi pontja lesz egyebek mellett a város statútumának a módosítása is. A közvélemény számára nyilván ez lesz a legérdekesebb kérdés. Ha ugyanis elfogadják, akkor a város statútumába bekerül, hogy a városnév-változtatási kezdeményezés esetén kötelező referendumot tartani.

Városnév-változtatás csak referendumon (Fotó: Kecskés István)

Városnév-változtatás csak referendumon (Fotó: Kecskés István)

A Béga menti városban időközönként megjelenik a kezdeményezés, hogy a város Žarko Zrenjanin néphős neve helyett kapja vissza a Petrovgrad nevet, amit 1935 és 1946 között viselt. A legújabb ilyen indítvány egy évvel ezelőtt látott napvilágot. A kezdeményezők szerint a város nevének a megváltoztatására a 2018. év lett volna a legmegfelelőbb, amikor Vajdaság Szerbiához való csatolásának a századik évfordulóját ünnepelték.

A statútum módosítása lehetővé teszi majd a polgárok részvételét ebben a kérdésben, a polgári kezdeményezés, a polgároknak a gyűlése és a referendum formájában. Ahhoz, hogy a polgári kezdeményezést napirendre tűzzék, szükség van a szavazati jogot élvező polgárok legalább öt százalékának a támogató aláírására. A városi képviselő-testület szavazattöbbséggel dönt a referendum kiírásáról. Ez megtörténhet a polgárok kezdeményezésére, hogyha azt a szavazati jogot élvezőknek a legalább tíz százaléka támogatja. A végső döntést a város nevének esetleges megváltoztatásáról a polgárok referendumán hozzák meg. A referendumi döntést a VKT nem helyezheti hatályon kívül, és a következő egy évben nem változtathatja meg annak lényeges részeit. 

Emellett a mai ülésen határozatot hoznak a polgári ügyész mandátumának a lejártáról, valamint több igazgatóbizottsági mandátumról.