2024. március 29., péntek
SZENTTAMÁS

Tisztújító ülést tartott az Arany János MME

A szenttamási Arany János Magyar Művelődési Egyesület eddigi elnöke, Kolenák Ibolya 2019. március 18-án benyújtotta lemondását, így az érvényben lévő alapszabályzat értelmében a tagság előre hozott tisztújító közgyűlést tartott. Az új, kilenctagú elnökség az elnöki posztra az egyesület egyik alapító tagját, Robotka Angélát javasolta, és ő elfogadta a megbízatást. Az elmúlt időszak munkájáról szóló beszámoló mellett szó volt még a tájház jelenlegi állapotáról és a jövőbeli tervekről.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

‒ Bár Szenttamáson is határozottan érezhetők az elvándorlás következményei, és jócskán megfogyatkozott a magyarság, úgy érezzük, hogy az Arany János Egyesületnek továbbra is működnie kell, és bízunk abban, hogy a megmaradt tagsággal ez sikerülni fog. A községben működő többi egyesülettel szorosabb kapcsolatot szeretnénk kialakítani, fő tervünk pedig az, hogy újra mi szervezzük az Őseink Zenéje népzenei rendezvényt. Az új elnökségi tagok: Kolenák Gyöngyi, Ifjú Judit, Szokola Lajos, Fodor Erika, Forgács Ibolya, Brasnyó Nándor, Bergel Aranka, Szabados Fodor Beáta és jómagam. Az öttagú ellenőrző bizottság új tagjai: Kiss Csaba, Robotka István, Németh Dezső, Bergel Zoltán és Szabados András. Nagyon remélem, hogy a további munka zökkenőmentes és eredményes lesz – mondta az egyesület új elnöke. Hozzátette, a régi vezetőség már tett bizonyos lépéseket annak irányába, hogy lassan összegyűjtsék a tájház bútorzatát és felszerelését képező tárgyakat. Kiemelte, több ilyen felajánlás is érkezett, ami a tájházat tájházzá teszi.

Robotka Angéla elmondta még, hogy az egyesület a működéshez elengedhetetlen támogatásokról, azaz az év elején kiírt több pályázatról lekésett, de még van lehetőség pályázni a Magyar Nemzeti Tanácsnál és a szenttamási önkormányzatnál. Bíznak abban, hogy legalább a rezsiköltségekhez és némi felszerelés vásárlásához sikerül eszközöket szerezni.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.