2024. március 29., péntek

Szeged ifjú tehetsége Balázs-Piri Soma

A Tehetség Napján, hétfőn a horgosi születésű, Szegeden élő Balázs-Piri Soma, a helyi Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, számos országos és nemzetközi szintű zongoraverseny első díjazottja, több országban is sikerrel fellépő ifjú zenetehetség Botka László polgármestertől a városházán átvette a Szeged Ifjú Tehetsége díjat. Soma mellett felkészítő tanárát, Sóti Szobonya Emőkét, a Szabadkai Zeneiskola és a szegedi Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárát is díjazták.

Szeged a tudás és tehetség városa, hangsúlyozta köszöntő beszédében Botka László polgármester. A cél az, hogy a szegedi tehetségek a városban maradjanak. 2002 óta hatvanöt tanuló és hetvenkét felkészítő tanár részesült Szeged Ifjú Tehetsége és Szeged Ifjú Tehetségéért elismerésben. A kitüntetettek tehetsége széles skálán mozog: kiemelkedő tanulmányi eredmények (matematika, informatika, biológia nyelvi versenyek) mellett más területeken is kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok.

A most kitüntetettek között a tizennégy éves Balázs-Piri Soma tavaly megnyerte a Virtuózok című televíziós tehetségkutató vetélkedőt. A fiatal zongorista rendkívül szerényen nyilatkozott a díjátadó előtt. Azt mondta, szorgalom nélkül semmit sem ér a tehetség, ezért ő rengeteget gyakorol. Nevelőtanára szerint az ifjú művész egyik nagy erénye, hogy szófogadó fiú, aki mindig tökéletesen végrehajtja a kiszabott feladatot. Sóti Szobonya Emőke örül, hogy Soma egyelőre marad Szegeden, így jó esély van rá, hogy tehetségét itt kamatoztatja.

Az ünnepség végén Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak koncertet. Fellépett Balázs-Piri Soma is, aki Mozart: Török indulójának jazzes változatával lepte meg a közönséget.