2024. április 25., csütörtök

A zentai képzőművészet napja

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szaka végzős diákjainak kiállítása után hétfőn estétől a szaktanárainak alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők a Városi Múzeum képtárában. Bakos Anita, Bencsik Andrea, Gubik Korina, Kókai Elena, Balla Ákos, Blaskó Árpád, Miroslav Jovančić és Lázár Tibor képzőművészek a „Nem”-mel kapcsolatos gondolataikat, a szó, illetve fogalom általuk történő értelmezését tárták a látogatók elé a rendezvényen, amelyet megnyitó beszédében Szarka Mándity Krisztina joggal nevezett a zentai képzőművészet napjának. A zentai múzeum művészettörténésze szerint a bolyais szaktanárok, annak ellenére, hogy sokszor nem könnyű „nemet” mondani, alkotásaikkal most közösen mondtak ki ezt.

– Ezzel a nemmel vajon mit tagadnak, és még inkább mit állítanak? És mi, befogadók, elemzést nem megkerülő értelmezők mit állíthatunk, mit tagadhatunk a látottakkal kapcsolatban? – tette fel a kérdést a művészettörténész, egyben megjegyezve azt is, hogy ez nem egy több, apró kiállításból álló tárlat, s nem is csúcs- és nyugvópontokat szerencsés rendezéssel kijelölő csoportos kiállítás.

– Ezzel szemben mindenképpen meg szeretné mutatni, hogy az eleve többrétegű „Nem” szónak hányféle lehetséges értelmezési kísérlete létezhet – mutatott rá Szarka Mándity Krisztina, aki ezt követően külön-külön is beszélt a kiállításon résztvevő művészek alkotásairól. A bolyais festőművészek közül Gubik Korina lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a kiállított alkotásaival sok mindenre mondott nemet, s egy olyan témával rukkolt elő, amely ugyan folyamatosan foglalkoztatja őt, de konkrétan ez idáig nem foglakozott ezzel, s nem kizárt, hogy egy új sorozatot is készít majd belőle. Korina elmondta azt is, hogy munkái a művésznőknek a művészettörténetben, illetve a jelenben betöltött helyét és helyzetét taglalják.

– Tapintatosan próbálok beszélni a témáról, s ezek a grafikonok, amelyeket megfestettem, valakinek a kutatásai, s valós adatokat mutatnak – emelte ki, s hozzátette, hogy lényegében azt a kérdést veti fel az egész, hogy hol is vannak a nők a művészettörténetben, mert nem igaz, hogy a huszadik században az egyik napról a másikra tanultak meg festeni.

A másik nem képviselőjeként Balla Ákos – Zwara nyilatkozott, aki kiállított alkotásain elmondása szerint a „nemet” egy kis szójátékkal közelítette meg, kicsit más szemszögből és kicsit humorosan.

– Szerencsére ennek a szónak nagyon sok jelentés tulajdonítható, de én a női nemet vettem alapul, abban az értelmében is, hogy nem, s a női nemet különböző módon, női tulajdonságokkal próbáltam kifejezni – magyarázta beszélgetőtársunk, aki ezenkívül térbeli alkotásokat is kiállított.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szaka szaktanárainak kiállítását április 5-ig tekinthetik meg a képzőművészet kedvelői.