2024. április 19., péntek

A török és orosz csapatok megkezdték összehangolt járőrtevékenységüket Tell Rifát térségében

A török és orosz csapatok megkezdték első "független és összehangolt" járőrtevékenységüket a kurd erők fennhatósága alatt álló Tell Rifát észak-szíriai város térségében - jelentette be kedden a török védelmi minisztérium.

Tell Rifát mintegy húsz kilométerre található Afríntól, amelyet Törökország és szíriai szövetségese, a Szabad Szíriai Hadsereg az Olajág fedőnevű török hadművelet keretében tavaly elfoglalt az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciától.

A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy ezt az intézkedést Moszkva és Ankara "a tűzszünet és stabilitás fenntartása, illetve a katonai egységei elleni támadások megelőzése érdekében" foganatosította.

Törökország az idén többször is ágyúzta az YPG állásait Tell Rifátnál mondván, hogy a kurdok tűzcsapásaira válaszoltak.

A szíriai rendezésben egyaránt érdekelt Törökország és Oroszország rivális feleket támogat a szíriai konfliktusban. Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnököt, Ankara pedig a mérsékeltnek mondott szíriai ellenzéki fegyvereseket segíti. Törökország emellett két - az Eufráteszi Pajzs és az Olajág fedőnevet viselő - hadműveletet is indított Észak-Szíriában a határa mentén lévő térség megtisztítására a dzsihadistáktól, illetve az YPG egységeitől.