2024. március 28., csütörtök

Az EP megszavazta az óraátállítást

410-192 arányban elfogadta az Európai Parlament az "óraátállítás", vagyis a téli-nyári időszámítás megszüntetését célzó határozatot, melynek végrehajtására 2021-ig adtak időt a tagállamoknak.

A szavazás még nem jelenti, hogy a kérdést véglegesen eldöntötték, hiszen előbb az Európai Tanácsnak és a tagállamoknak is el kell fogadnia azt, de ez alapján fogják a továbbiakat a tagállamokkal megvitatni, ami alapján végleges formát ölt majd az erről rendelkező törvény.

Az Európai Bizottság már korábban zöld utat adott a finnek által benyújtott kezdeményezésnek, amit továbbítottak is az EP-nek. A parlamenti képviselők a keddi ülésen végül úgy döntöttek, hogy továbbengedik a javaslatot, és következő körben a nemzeti kormányokkal egyeztetnek arról, hogyan és milyen feltételekkel lehetne a váltást végrehajtani.

Most tehát a nemzeti kormányokon van a sor, akiknek 2021-ig adott időt az EP arra, hogy saját hatáskörben rendezzék a kérdést. Azoknak, akik a nyári számítást választják, 2021 márciusában kell utoljára átállítani az óráikat, akik viszont örökös téli időszámítást akarnak, azoknak 2021 októberében. Az EP egyébként az örökös nyári időt támogatja.

A képviselők egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és a Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Ha a Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatja, fogalmaz az elfogadott szöveg.