2024. április 19., péntek

Trump aranyat érő levélnek örvend

Az amerikai elnök választási kampánycsapata nem játszott össze az oroszokkal – Ügyvédje ellentámadást javasol
Trump dupla hüvelykemeléssel nyugtázza a döntést (Fotó: Beta/AP

Trump dupla hüvelykemeléssel nyugtázza a döntést (Fotó: Beta/AP

Az amerikai elnök elleni vizsgálat okait és kezdeményezőit kerestetné meg immár Rudy Giuliani ügyvéd. Donald Trump jogi képviselője azért javasolja az eljárást, mert egy alapos nyomozás nem talált bizonyítékot arra a gyanúra, hogy az elnök választási kampánystábja vagy munkatársai összejátszottak az oroszokkal a 2016-os választási kampányban. A vizsgálati eredmény részleges ismertetése óta Trump repes az örömtől.

„Ez jobb, mint amire számítottam” – üzente Rudy Giuliani, az amerikai elnök személyes ügyvédje miután vasárnap nyilvánosságra került annak a levélnek a tartalma, amelyet William Barr igazságügy-miniszter küldött a szövetségi parlamentnek (kongresszusnak). A négyoldalas dokumentum egy hosszú vizsgálat fő következtetéseinek az összefoglalója.

A nyomozás még 2017 májusában kezdődött, s nemrég fejeződött be. A Robert Mueller különleges ügyész vezette csoport azt próbálta meg kideríteni, hogy megalapozott-e az a gyanú, amely szerint a 2016-os amerikai elnökválasztás idején Donald Trump néhány közeli munkatársa és kampánycsapatának több tagja összejátszott az oroszokkal a győzelem érdekében.

A Mueller-bizottság terjedelmes jelentése alapján készített Barr-összefoglalóból (levélből) az derül ki, hogy Trump kampánystábja nem működött együtt Moszkva embereivel, miként azt politikai ellenfelei és kritikusai feltételezték, illetve terjesztették róla.

A 22 hónapig elhúzódott vizsgálat másik fontos célja az volt, hogy kiderítse, vajon akadályozta-e Trump (immár elnökként) az üggyel összefüggésben az igazságszolgáltatás munkáját. A parlament tagjainak szánt levelében Barr hangsúlyozza: a talált bizonyítékok „nem elegendőek” ahhoz, hogy vádat lehessen emelni az elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. A miniszter azt is megállapítja: a Mueller-jelentés ugyan nem jutott arra a következtetésre, hogy Trump bűncselekményt követett el, ám „nem is nyújt teljesen felmentést neki”. (Ennek ellenére Mueller nem javasol további beidézéseket, sem vádemeléseket ezzel az üggyel kapcsolatban.)

Sem összejátszás nem történt az oroszokkal, sem az igazságszolgáltatás akadályozására nem került sor, sőt egyáltalán semmilyen kifogásolható dolgot nem találtak a „szimatolók”. Ezért végül következett a teljes körű felmentés. Így értékelte első reakciójában az amerikai elnök a – szerinte törvénytelen – nyomozás eredményeit. Kitörő örömében azonban nem mulasztotta el megjegyezni: szégyen, hogy hazája (az ominózus vizsgálattal) ilyen szintre süllyedt. Kifejezte ugyanakkor a reményét, hogy az illetékesek az ellenzéki Demokrata Párt viselt dolgainak is utána néznek.

A Mueller-bizottság jelentéséből eddig nyilvánosságra került (legfontosabb) megállapítások nemcsak az elnök önbizalmát, magabiztosságát és pozícióját erősítették meg, hanem újraválasztási esélyeit is megnövelték. Trump számára aranyat ér a nyomozás néhány kulcsfontosságú eredménye, amelyeket vele együtt ünnepelnek a republikánusok is. Giuliani pedig már az elnök elleni vizsgálat okainak és kezdeményezőinek a felderítését javasolja.

A Trumpot folyamatosan ostorozó ellenzék a látványos és súlyos veresége ellenére mást olvas ki a jelentés alapján készült összegzésből. Nancy Pelosi, a parlament alsóházának demokrata párti elnöke például úgy véli: Barr tájékoztatója „legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyire választ ad”. A politikus ezért jelezte: a kongresszus bekéri a teljes Mueller-beszámolót, a hozzá tartozó dokumentációval együtt.

Ha Trumpot kérdeznék, ezek után ő azonnal ártatlannak vallaná magát mindenben, amit ellenlábasai továbbra sem hinnének el. Mueller ugyanis sok mellékszálat még nem fejtett föl, ám a munkát átadta másoknak. Ők sok ügyben (köztük kampánypénzekkel való visszaélés, adócsalás, sikkasztás, pénzmosás) folytatják a nyomozást, ami nem jó hír az elnök számára.