2024. március 29., péntek

Húsz nap múlva döntés a választásokról

Az SZHP elnöksége felhatalmazta a pártelnököt, hogy döntsön

Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke és Nebojša Stefanović belügyminiszter a Szerb Haladó Párt tegnapi elnökségi ülését követően a rendkívüli parlamenti választások megtartásának a lehetőségéről nyilatkoztak a sajtónak. Kettejük közül elsősorban Mihajlović az, aki sürgetné ezeknek a megtartását, míg a belügyi tárca vezetője semleges hangnemben foglalt állást, derül ki a szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításából.

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Mihajlović véleménye szerint a választások arra valók, hogy a polgárok lehetőséget kapjanak az államhatalom gyakorolta politikáról való állásfoglalásra. Éppen ezért vallja azt, hogy érdemes lenne megtartani a választásokat, tette hozzá, majd megerősítette, hogy az SZHP elnökségének minden tagja a választások mellett voksolt, egyedül Aleksandar Vučić pártelnök tartózkodott. Az elnökség felhatalmazta a pártelnököt, hogy az elkövetkező időszakban döntsön: vagy előrehozott választásokat tartanak idén júniusban, vagy 2020 tavaszán, azaz egy év múlva márciusban, megtartják a rendes, soron következő parlamenti választásokat. 

Nebojša Stefanović értékelése szerint a következő húsz napban biztosan döntés születik a választásokról. A belügyminiszter nem kívánt válaszolni az újságírói kérdésre, hogy személy szerint a rendkívüli, vagy a rendes választások megtartását szorgalmazza-e, mert mint kifejtette, ez számos, egymásra kihatással lévő tényezőtől függ.