2024. március 28., csütörtök

Trivan: Európa autótemetője vagyunk

A környezetvédelmi minisztérium betiltaná a tíz évnél idősebb külföldi autók behozatalát

Szennyezést és betegségeket, vagy olcsó autót. El kell döntenünk, hogy mit akarunk – nyilatkozott a Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában Goran Trivan illetékes tárcavezető arról a lehetőségről, hogy Szerbiában törvénnyel szabályozzák az Euro-3 környezetvédelmi besorolású motorral működő járművek behozatalát.

– Évek óta Európa autótemetője vagyunk. Semmi okunk sincs arra, hogy szennyezzük saját környezetünket, még akkor sem, ha ez szembemegy bizonyos érdekekkel. Tíz évvel idősebb autókat nem volna szabad behozni az országba – jelentette ki Trivan, aki arra is kitért, hogy egy éven belül az Euro-4 besorolású járművek is ugyanannyiba kerülnek majd, mint most az egy kategóriával gyengébbek.

A tárcavezető kiemelte, minderről nem ő dönt majd, a téma nyilvános megvitatásra kerül, amelyben a polgárokon kívül számos járműbehozatallal foglalkozó társaságot is bevonnak, pontot pedig majd a minisztériumok tesznek a mondat végére.

– Magam részéről én azért küzdök, hogy támogatottságot élvezzenek azok, akik elektromos autó megvásárlása mellett döntenek. Ana Brnabić kormányfővel már tárgyaltam a szubvenció bevezetéséről – nyilatkozta Goran Trivan környezetvédelmi miniszter.