2024. április 19., péntek

Gyerekek nélkül nincsen jövő

Az anyasági támogatás és a babakötvény mellett a babacsomagot is igényelhetik a külhoni családok

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának szervezésében nyolcvan vajdasági család vehette át tegnap Palicson a külhoni magyar gyermekek éve keretében a babacsomagot. Azok a külhoni családok jogosultak a megközelítőleg 15-20 ezer forint értékű csomagra, akik tavaly éltek a Köldökzsinór program nyújtotta lehetőséggel és igényelték az anyasági támogatást. A csomagban egyebek mellett babatakaró és orrszívó porszívó található, utóbbi különlegessége pedig az, hogy magyar találmány.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A rendezvényt a díszvendégek, azaz a babák és szüleik mellett Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, dr. Babity János, a Szabadkai Főkonzulátus főkonzulja, dr. Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnökhelyettese, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke tisztelte meg jelenlétével.

A múlt év a külhoni magyar családok éve volt, ezt a programot szerették volna folytatni, ezért meghirdették a külhoni magyar gyermekek évét, emelte ki köszöntőjében Potápi Árpád János, mondván, hogy jövőről csakis akkor lehet beszélni, ha magyar gyermekek születnek, úgy Magyarországon, mint Kárpát-medence-szerte. A magyar államvezetés legfontosabb feladata megváltoztatni a kedvezőtlen demográfiai helyzetet, nyomatékosította Potápi Árpád János.

A demográfiai mutatók megváltoztatásának érdekében fontos átalakítani a társadalom gondolkodásmódját, a kormánynak pedig minél több intézkedéssel kell kedvező gazdasági és politikai körülményeket teremtenie, hangsúlyozta Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy a cél az, hogy 2030-ra megálljon a népességfogyás, majd pozitívvá váljanak a demográfiai mutatók.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– A magyar kormány elsődleges célja az, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon, valamint minél több magyar gyermek szülessen a Kárpát-medencében. A kormány programját és tevékenységét is ennek a célnak rendeli alá. Fontosnak tartjuk, hogy a Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatában a külhoni magyar pártok elfogadták, hogy közéleti, valamint politikai tevékenységük középpontjába a magyar családok támogatását állítják. A külhoni magyar családok éve programot követően az idén meghirdettük a külhoni magyar gyermekek éve programot. Ennek egyik külhoni állomása Palics. Összesen 6600 babacsomagot osztunk ki Kárpát-medence-szerte. Arra kérek minden anyukát, aki már világra hozta gyermekét, vagy akinek az idén születik gyermeke, hogy igényelje az anyasági támogatást, vagy kezdje meg a babakötvényt, illetve igényelje a babacsomagot is. Ha összegezzük az összes támogatási formát, beleértve ebbe az óvodafejlesztési, az általános iskolai, valamint a középiskolai fejlesztési programokat, megállapíthatjuk, hogy a magyar kormány a külhonban is az eddigiekhez képest soha nem látott mértékben támogatja a magyar gyermekeket – taglalta a babacsomagok ünnepélyes átadását követően Potápi Árpád János.

Pásztor István köszöntőjében köszönetet mondott a magyar államnak a vajdasági magyar közösség irányába tanúsított figyelemért. A jelenlevők arcáról sugárzó bizakodás és öröm azt igazolja, hogy ez egy jó program, amellyel érdemes foglalkozni, méghozzá hosszú távon, húzta alá a VMSZ elnöke. Mint hozzátette, értékelése szerint olyan hangulatot kell teremteni, amely erősíti a meggyőződést, hogy a szülőföldön van a magyar jövő. Minden jelenlegi és majdani intézkedésnek ezt a célt kell szolgálnia, nyomatékosította Pásztor István.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a sajtónak nyilatkozva örömének adott hangot, hogy ennyi, 2018-ban világra jött kisbabát láthat egy helyen. Mint hozzátette, megilletődött, hogy az apróságok szinte egy felnőtt komolyságával hallgatták a beszédeket.

–  Az egyedüli esélyünk a megmaradásra, hogy ezek a gyermekek itthon keressék a jövőt és a boldogulást, hogy egy napon ők is ezen a földön neveljék fel magyar szellemiségben a gyermekeiket. Ez az egyedüli esélyünk arra, hogy száz, vagy ezer év múltja után ezer év jövőjében is megmaradhassunk magyarként – fogalmazott Hajnal Jenő.

A Köldökzsinór program eddigi eredményeiről szót ejtvén dr. Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnökhelyettese elmondta, hogy az anyasági támogatást a külhonban 11 500 személy igényelte, a babakötvényt pedig megközelítőleg 10 ezren. Ezek szép számok, ám továbbra is mindenkit arra buzdít, hogy éljen a felkínált lehetőséggel, tette hozzá sajtónyilatkozatában Molnár Balázs, majd kitért arra is, hogy az egyszeri anyasági támogatás összege 64 125 forint, míg a babakötvény 42 ezer forinttal indul és később évente élvezi a magyar állam kamattámogatását.