2024. április 20., szombat

A kínaiaknak Valjevo kell

Szerbiába teszi át hűtőgépgyártó központját a Gorenje

Valjevóban, a valamikori Elind parcelláján új gyárat épít a szlovén ipar egykori büszkesége, a Gorenje. A tervrajzok javában készülnek. Ez is része a termelésbővítést előirányzó, két évre szóló fejlesztési terveknek, melyeket a Gorenje vezetősége közzétett, miután a szlovén céget néhány hónapja megvásárolta a kínai Hisense csoport.

A hűtőberendezés-gyártás legnagyobb része eddig is Valjevóban zajlott, most már azonban Szlovéniából áthozták ide az új generációs hűtőszekrények gyártására szolgáló többi felszerelést is. Ez mintegy 4 millió eurós beruházás. A termelésbővítéshez szükség új gyárban, amely várhatóan a jövő év végére elkészül, s amely a becslések szerint több tíz millió euróba kerül, kezdetben mintegy 300 embert alkalmaznak, majd a teljes kapacitáshoz később további 700 munkásra lesz szükség. A Gorenje most csupán a valjevói gyárában több mint 1300 embert foglalkoztat, ők tavaly több mint 17 milliárd dináros bevételt valósítottak meg a cég számára a hazai, valamint a német, orosz, cseh és a magyar piacon értékesített hűtőgépekből. Az új gyárcsarnokok felépülése után Valjevo lesz a Hisense hűtőgépgyártó központja.

– A Gorenje a volt Jugoszlávia azon ritka gyárai közé tartozik, melyek nemcsak megőrizték brandjüket, hanem a keleti és a nyugati piacra is kiterjeszkedtek. Az elmúlt években a Gorenje európai gyárakat vásárolt és fejlesztett tovább, így pl. a csehországi Morát, a holland Atagát vagy

a svéd Askót. A globális piac azonban változik, egyre nagyobb vállalatok jönnek létre, és világviszonylatban mi már kicsik lettünk. Ezért kezdett el a Gorenje vezetősége évekkel ezelőtt stratégiai partner után kutatni, és végül megtalálta a kínai Hisense csoportot, amely vezető szerepet tölt be Ázsiában az elektronikai berendezések piacán, és évi 12,3 milliárd eurós bevétele van – magyarázta Denis Oštir, a Gorenje kommunikációs igazgatója.

Arra is kitért, hogy a Gorenje immár lehetőséget kapott arra, hogy olyan „okos” berendezéseket gyártson, melyek révén a kínai csoport a legerősebbek közé került a világon. Így a Gorenje velenjei üzemében folytatják a mosógépek és ruhaszárítógépek gyártását, és tervben van a legkorszerűbb tv-készülékek előállítása is. Ott lesz a Connect Life elektronikai központ is, amely az egymás között összekapcsolt háztartási berendezéseket fejleszti. A nyugati piacon és Ázsiában hamarosan, valamivel később pedig az európai térségben is lehetővé válik például, hogy mobiltelefon segítségével, távirányítással kapcsoljunk ki vagy be háztartási gépeket vagy ellenőrizzük a hűtőszekrényben uralkodó hőmérsékletet.