2024. április 23., kedd

Életre keltek a bábok

Hat előadást láthatott Zentán a XV. Bábfesztivál közönsége

A Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete és a zentai Hófehérke Óvoda közös szervezésében az intézmény Szivárvány épülete adott otthont szombaton a XV. Bábfesztiválnak, melynek keretein belül a közönség a környékbeli bábcsoportok előadásait tekinthette meg.

A Csökönyös kiselefánt a kishegyesiek előadásában

A Csökönyös kiselefánt a kishegyesiek előadásában

A megnyitón a helyi óvoda igazgatónője, Kopasz Ildikó, majd a rendezvény megálmodója, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke, dr. Szőke Anna üdvözölte a jelenlévőket. Utóbbi köszöntőjében elmondta, a rendezvény több mint húszéves hagyománynak örvend, ha magát a fesztivált nem is, a műhelymunkát minden évben megszervezik, annak állandó helyszíne Kishegyes, az ott előkészített darabokat láthatja a fesztivál alkalmával a közönség. Kiemelte a rendezvény közösségépítő szerepét, a bábcsoportok fő tevékenységeként a gyermekek szórakoztatását jelölte meg, ugyanakkor hangsúlyozta, milyen remek lehetőség ez az anyanyelvi készség fejlesztésére, és milyen fontos szerepet játszanak a mesék a gyermekek életében. Hozzátette, ennyi év után már igazán otthon érzi magát Zentán, s rendkívül hálás, hogy a bábfesztivál is otthonra lelt a Tisza-parti településen.

A folytatásban a szórakozásé volt a főszerep, előbb a kishegyesi Pán Péter óvoda óvónői és óvodásai mutatták be a Csökönyös kiselefánt című darabot, majd a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény Bóbita bábcsoportja következett a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack magyar népmese-adaptációval. Az óbecsei Labud Pejović intézmény bábozói a Na livadi, míg a martonosi Naši Biseri óvoda csoportja a Baba žaba i njeno žapče című művet mutatta be. Ötödikként ismét az óbecseiek léptek fel, ezúttal a Szemfüles zeneiskolája című darabbal, a sort pedig A békakirály zárta a zentai Dárika bábcsoport előadásában.

Jelenet a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című darabból

Jelenet a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című darabból

A Hófehérke Óvoda immár ötödik alkalommal volt gondos házigazdája az eseménynek, Kopasz Ildikó, az intézmény igazgatónője joggal lehet büszke az elmúlt időszakra.

– Már évek óta követjük, figyelemmel kísérjük az előadásokat, szembetűnő a fejlődés. Egyre szebbek, kidolgozottabbak, részletesebbek a darabok. A zentai bábcsoport hosszú hagyományra tekint vissza, nemcsak az elmúlt tizenöt évben létezett, hanem már korábban is. Tíz éve alakult a Dárika bábcsoport, némileg úgymond hivatalos formát adva a dolognak, én leginkább ezt az időszakot érzem magaménak, hiszen korábban nem vettem részt benne ilyen aktívan. Fontosnak tartom nem csak a bemutatókat, de a továbbképzéseket is. Ennyi idő alatt megismertük egymást, a csoportokat, régi ismerősként várjuk és üdvözöljük egymást. Családias a hangulat, igyekszünk egymástól tanulni, ötleteket szerezni. Közösen próbálunk fejlődni. Azt sem vesszük zokon, ha ugyanazt a történetet adjuk elő, hiszen minden előadás és elgondolásmód más, egyéni. A rendezvény nagy öröm nem csak a gyerekeknek, de a részt vevő pedagógusoknak is. Nem rivalizálunk, a kritika mindig építő jellegű, egy kis humorral fűszerezve. Az alap, hogy mi mégiscsak óvónők vagyunk, nem hivatásos színészek. Ebből fakadóan úgy érzem, mi tudjuk igazán megszólítani a gyerekeket, megtalálni velük a közös hangot, hiszen alapvetően ez a mindennapi feladatunk – nyilatkozta az esemény kapcsán az igazgatónő.