2024. április 20., szombat

Hatvanöt éve született

Sziveri Jánosra emlékeztek Temerinben

Fényképkiállítással és emléktáblájának megkoszorúzásával emlékeztek meg szombaton barátai és tisztelői a hatvanöt évvel ezelőtt, március 25-én született Sziveri Jánosról Temerinben. A 36 éves korában elhunyt költő, műfordító, az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztője talán élete leghányattatottabb időszakában két évig élt a ma már Temerini Tájházként működő egykori parasztházban, melyet a Matuska család bocsátott rendelkezésére.

Nagy Magdolna felvétele

Nagy Magdolna felvétele

A Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) a kilencvenes években helyezett el emléktáblát a tájház falán, és arra tisztelete jeléül azóta is rendszeresen elhelyezi az emlékezés virágait március 25-e táján. Idén kiállítás nyílt az alkotóház kiállítótermében a költőről készült fotókból, Dormán László, Dudás Szabolcs, Grencsó István és Németh Mátyás felvételeiből. Az egybegyűltekhez szólva Csorba Béla emlékeztetett, hogy Sziveri 1984 és 1986 között élt a temerini házban családjával, és sok versében örökítette meg mind Temerint, mind azokat az élményeket, amelyek Temerinhez kötötték. Családja szeretett itt élni, az, hogy innen később másfelé vitte a sorsuk, ez többek között azzal függ össze, hogy Újvidéken és környékén egzisztenciális ellehetetlenítésre kényszerítették az akkori politikai irányadók.

– Talán kevesen tudják, hogy korai életszakaszában Sziveri képzőművészettel is foglalkozott, a mi első kapcsolataink a TAKT-tal, illetve a muzslyai Ifjúsági Művészteleppel kapcsolatosak – mondta Csorba. – Nem olyan régen arról értesültünk, hogy a Kertész Imre Intézet kebelén belül létrehozzák a Sziveri János Archívumot, ott fogják összegyűjteni mindazokat a kéziratokat, relikviákat, könyveket, hangzóanyagot, plakátot és minden egyebet, ami Sziveri János életművéhez és munkásságához kötődik. Gondolom, hogy a Sziveri-kultusz fönnmaradásának, munkássága továbbéltetésének ez egy fontos mozzanata lesz.