Kettős évforduló

Felavatták az első világháború kishegyesi áldozatainak emléktábláját – Kiosztották a falu legrangosabb elismeréseit

L.J.

2019. március 25., 08:15

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az idei évben öt napon át tartott a kishegyesi falunapi programsorozat, amely kettős évforduló köré épült. 250 évvel ezelőtt 81 békésszentandrási család újranépesítette a törökök által lerombolt falut, 50 évvel ezelőtt pedig Kishegyes és Békésszentandrás ismét felvették a kapcsolatot. A programsorozat fő napja a szombat volt, amikor a kishegyesiek és a népes békésszentandrási küldöttség közösen ünnepeltek.

Ft. Brasnyó Ferenc plébános megáldja az első világháborús emléktáblát (Fotó: Lakatos János)

Ft. Brasnyó Ferenc plébános megáldja az első világháborús emléktáblát (Fotó: Lakatos János)

A szombati műsor egy közös kishegyesi-békésszentandrási iskolás rajzkiállítással kezdődött, majd sor került az első világháborúban elesett kishegyesiek emléktáblájának a leleplezésére. Az emléktáblán 198 név szerepel, és a kishegyesi helyi közösség állíttatta. Az emléktábla átadásán Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szólalt fel, és elmondta, hogy a nagy háború több, mint száz éven át egy elfelejtett háború látszatát keltette. Látszólag elfelejtettük hőseit, áldozatait és fájdalmait, valamint Trianon tragédiáját is igyekeztek elfeledtetni velünk, fogalmazott az elnök. Egy értelmetlen háborúból 500 ezer magyar ember nem tért haza, és a számos áldozat ellenére Európa már elfeledte a háború borzalmait. A régi Magyarország utolsó háborúja sok fehér foltot rejt. Épp ezért kutatni kell, hogy múltban gyökerező jövőnket bölcsességgel és tapasztalatokkal éljük meg, mondta az MNT elnöke. Az emléktáblát Hajnal Jenő és Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja leplezték le.

A leleplezést követően egy békésszentandrási fényképkiállítás nyílt a színházterem előcsarnokában, majd sor került a falunapi ünnepi műsorra.

A műsort többek között megtisztelte jelenlétével dr. Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási segédtitkár, Újhelyi Nándor, Törökkanizsa képviselő-testületének elnöke, Kishegyes testvértelepüléseinek küldöttségei és Kishegyes önkormányzatának vezetősége.

A nagyszámú egybegyűlt vendéget elsőként Vörös Julianna, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte, majd Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere méltatta a két település kapcsolatát. Sinka Kishegyesnek egy békésszentandrási zászlót ajándékozott, amit Vörös Julianna vett át.

Vörös Julianna átveszi Békésszentandrás zászlóját Sinka Imrétől (Fotó: Lakatos János)

Vörös Julianna átveszi Békésszentandrás zászlóját Sinka Imrétől (Fotó: Lakatos János)

Alig 19 év telt el Kishegyes újratelepítése és a falu első templomának felszentelése között, fogalmazott ünnepi beszédében Pásztor István, a VMSZ elnöke. Ez arról tanúskodik, hogy az ide költöző békésszentandrásiaknak a megtartó erejük a hit volt. Az 1848-as szabadságharc idején Kishegyesen zajlott az utolsó győztes csata, amelyen Guyon Richárd 7000 fős serege megverte Jelašić bán 20 ezer fős seregét. Guyon taktikája mellett a bátorság és a győzelembe vetett hit volt az, ami eldöntötte a csata kimenetelét, fogalmazott az elnök. Ez a bátorság és hit jellemzi a mai kishegyesieket is, hiszen visszaszerezték a művelődési házat, amit a privatizáció során elvettek tőlük. Ma számos olyan dolog van Kishegyesen, amitől sikeres ez a falu, és ami a közösség lelkét adja, mondta Pásztor, majd azzal folytatta, hogy a közösségnek szüksége van érdekérvényesítő erőre. Fontos, hogy a kishegyesi magyarok támogassák egymást és összezárjanak. Májusban azért kell tennünk, hogy a magyarok erősek lehessenek Európában, hangsúlyozta az elnök.

Az ünnepi műsor keretében került sor a falu legrangosabb elismeréseinek átadására is. Ez alkalommal a díszpolgári cím mellett két posztumusz címet is odaítélt a kishegyesi helyi közösség tanácsa. A falu díszpolgári címet Juhász Bálint adta át Pecze Józsefnek, a helyi közösség nyugalmazott dolgozójának, a kishegyesi művelődési- és sportélet meghatározó alakjának, aki a mai napig aktív közszereplője a falu életének. Posztumusz díszpolgári címet kapott Sipos Béla, Kishegyes egykori polgármestere, Sinka József, Békésszentandrás egykori polgármestere pedig posztumusz tiszteletbeli polgári címet kapott. A falu 250 éves jubileumán a két posztumusz cím odaítélése nem véletlen, hiszen Sinka és Sipos sokat tettek saját településeikért, de Kishegyes és Békésszentandrás kapcsolatának fejlesztésén is odaadóan dolgoztak. A helyi közösség tanácsa dicsérő oklevelet adományozott a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek, valamint köszönő oklevelet kapott két kiemelkedő fiatal sportoló: Világos Adrianna gerelyhajító és Gvozdenović Katarina asztaliteniszező.

A falunapi programsorozat vasárnap ért véget egy Kishegyes–Békésszentandrás sakktornával, egy ünnepi szentmisével és Csőke Noémi komolyzenei koncertjével.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége