2024. március 29., péntek

Produktív délután a gyermekekért

Óvodapedagógiai továbbképzés Csókán

Újabb óvodapedagógiai képzésben lehetett része annak a 25 óvónőnek, akik 2018 novemberében jelen voltak az akkreditált képzés első részén. A péntek délutáni programon két intézmény óvónői képezhették magukat, a zentai Hófehérke Óvoda és az Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény óvodapedagógusai. A többórás képzésnek három előadója volt, H. Tóth István Kecskemétről, aki A népi gyermekjátékok közösségteremtő szerepe az óvodákban címmel tartott előadást, Körmőci Katalin Budapestről, akinek prezentációja A tanulás értelmezése az óvodákban volt és dr. Szőke Anna, aki pedig a kompetenciáról tartott előadást.

Dr. Szőke Anna a kompetenciáról tartott előadást (Fotó: Szabó Nóra)

Dr. Szőke Anna a kompetenciáról tartott előadást (Fotó: Szabó Nóra)

– Mivel terjedelmes anyagokról van szó, és nem akartuk az óvónőket nagyon terhelni, ezért két részre szedtük az oktatást, hiszen ilyenkor több dolog is előkerül. Én például a kompetencia mellett beszéltem a család és az óvoda kapcsolatáról is. Fontos tudnunk, hogy nevelnünk kell a szülőket is, amit persze nem kell szó szerint venni, de a mai szülő „mindent tud”, amibe nem mindig szerencsés, ha beleszól egy óvónő. Ez a felfogás persze nem mindenkire jellemző, de általánosan előforduló és jelen lévő probléma, így megkértem az óvónőket, hogy nagyon óvatosan és tapintatosan kezdjük el a szülőket is bevonni az óvodai életbe – mondta dr. Szőke Anna, aki arról is beszélt, hogy a szülői értekezleteken igenis szigorúan kell a televízió és a számítógép használatáról beszélni, mert mindenkinek fel kell ismerni, hogy ezek a tárgyak nem „bébiszitterek”, nem helyettesítik a személyes kapcsolatokat. Ráadásul rengeteg információt ont mind a tévé, mind a számítógép a pici gyermekre, aki nem biztos, hogy ezt megfelelően tudja kezelni. Ha például tévét nézünk, azt tegyük együtt, utána beszéljünk róla, hiszen a kommunikációra nagyon is szükség van.

Az egyes előadások mellett számos kiadvány is érkezett Budapestről, melyek az Óvodai Nevelés folyóirat kiadványai, amelynek Körmőci Katalin a főszerkesztője.

A képzésen szóba került, hogy 2022-ig igyekeznek bevezetni az óvodákban a kis csoportos foglalkozásokat. Nem az eddig jellemző nagy csoportmunkára lenne a hangsúly helyezve, hanem az egyes csoportszobák is úgy lennének kialakítva, hogy kisebb kuckókat, sarkokat csinálnának, és a gyerek oda menne, ami őt leginkább érdekli. Ehhez a technikai felszereltség még nincs meg, de dolgoznak rajta, és az óvodapedagógusok is most kezdik tanulni ezt az oktatási formát.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.