2024. április 19., péntek
FORMULA–E

Igazság a bajnoknak

A Formula–E ötödik szezonjának hatodik versenyét Kína legdélebbi pontján, a regionális turistaparadicsomnak is beillő Hajnan-szigeten található Szanja (Sanya) városának utcáin rendezték. Bár két héttel ezelőtt zajlott az előző verseny nem messze innen, a Kínához laza államszerkezetben kapcsolódó Hongkongban (a tervek szerint 2047-ben fog teljesen egyesülni az országgal), a szervezők régóta tető alá akartak hozni egy futamot az „igazi” Kínában is, nem utolsósorban azért, mert ez a világ legnagyobb elektromosautó-piaca.

Az előző öt futam példátlanul színes erőviszonyokat hozott öt különböző győztessel, és a mezőny úgy érkezett Szanjába, hogy a pontverseny élén négy pilóta három ponton belül állt. Ez a hétvége pedig elhozta a zsinórban hatodik különböző győztes pilótát és csapatot, miután végre kijött a lépés a tavalyi bajnok Jean-Éric Vergne-nek. Noha a francia az egyik legerősebb technikával rendelkező, a DS elektromotorja által meghajtott Techeetah-ban ül, a kínai tulajdonú istálló az előző futamokon rendszeresen bajba került különféle büntetések vagy balesetek miatt. Vergne többször is a gyenge időmérős eredménynek itta meg a levét, és frusztrációja olyan mértéket öltött, hogy a hongkongi futamot követően kifakadt a sajtóban a szerinte helytelen versenybírói ítéletek miatt: „Nekem jöttek, megpörgettek, és a vétkes még csak büntetést sem kapott. Egész pályás sárga zászló alatt hárman megelőztek, és ők sem kaptak semmit. Valaki úgy előzött meg, hogy levágta a sikánt, és nekem csattant, de ő is megúszta” – háborgott a francia, és ebben a tekintetben a Formula–1-et magasztalta, pedig a múltban éppen ő volt az egyik szószólója annak, hogy az elektromos sorozat mennyi mindenben előrébb jár, mint a nagy testvér. „Én nem így játszom, mert számomra ez nem autósport. Nem szeretem az ilyenfajta versenyzést, és az F1-ben nem is láthatunk olyat, hogy a versenyzők szüntelenül egymásnak ütköznek.”

A kínai hétvégén történtek viszont alighanem javítottak Vergne kedélyállapotán: a második helyre kvalifikálta magát az újoncként az élbolyt egyre gyakrabban veszélyeztető Oliver Rowland mögé, majd a végig szoros küzdelmet és baleset miatt egy piros zászlós leállást is hozó futam egy pillanatában sikeresen kifékezte a Nissan pilótáját, előnyét pedig meg is őrizte a leintésig. A Formula–E nem olyan jó szokásához híven ezúttal sem volt még biztos a győztes kiléte a leintés pillanatában, mert Vergne-t vizsgálták a biztonsági autós procedúra megsértése miatt, de most csak egy percet kellett várni, hogy kiderüljön, a francia csak figyelmeztetésben részesült, így megtarthatta a győzelmet Rowland és a BMW-t vezető Antonio Felix da Costa előtt, aki harmadik helyével egyébként a tabella élére ugrott.

A zűrzavaros Formula–E-ben az éllovasok sem képesek mindig hibátlan versenyt futni, és páran ezúttal is pont nélkül maradtak közülük: a hétvégét a ponttáblázat élén kezdő Sam Bird reményeinek a magát elfékező Stoffel Vandoorne vetett véget az első körben, Lucas di Grassi pedig egy láncreakciónak esett áldozatául, amelyet Sébastien Buemi hibája idézett elő – a Nissan svájcija egyébként idén egyre összeszedetlenebbül versenyez, miközben a csapatba az utolsó pillanatban megérkező Rowland egyre inkább a fejére nő.

A szezon feléhez érkezve egyáltalán nem tisztult a kép az esélyeket illetően, ami pontosan az, amit a néző egy versenysorozattól vár! Az egyéni tabella élén most Da Costa és Jerome d’Ambrosio között van mindössze egyetlen pont, s ezúttal a csapatok versengése mutat egészen őrült képet, hiszen ebben állnak négyen három ponton belül.

A Formula–E az európai körúttal folytatja a versengést, április 13-án Róma utcáin süvítenek majd az elektromotorok, amit Párizs, Monaco, Berlin és Bern követnek házigazdaként, hogy végül július közepén az első számú világvárosban, New Yorkban záruljon a szezon.

A Sanya ePrix végeredménye: 1. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 1:02:50,185, 2. Oliver Rowland (brit, Nissan) +1,7 másodperc hátrány, 3. Antonio Felix da Costa (portugál, BMW Andretti) +3,2, 4. André Lotterer (DS Techeetah) 4,6, 5. Daniel Abt (német, Audi) +5,9 stb.