2024. március 28., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

A francia első Monumentuma

Bár még csak márciusban járunk, bátran kijelenthetjük, hogy Julian Alaphilippe megkoronázta álomszerű szezonját. A 26 éves francia ugyanis rászolgált kiemelt esélyes státuszára, és ellenállhatatlan hajrával megnyerte a Milánó–Sanremo klasszikust, az idény első igazán nagy egynapos versenyét.

A legendás, közel 300 kilométeres olaszországi versenyen most is a szokásos hosszú szökés diktálta az iramot, a nap elején tízen tudtak meglógni a főcsoporttól. A könnyen elengedett kisebb nevű szökevények előnye gyorsan tíz percre nőtt, ám ezt követően a nagynevű versenyzőkkel felálló csapatok felvállalták a munkát, és fokozatosan visszahozták az élbolyt.

A hosszú órákig tartó Ligur-tengerparti kanyargás után a cél előtt 20 kilométerrel magasodó Cipressa-emelkedő élesztette fel először a tűzijátékot, ahol a hatalmas tempót tartó csoportról a nehéz fiúk sorra kezdtek leszakadni – Viviani és Groenewegen is csak a lejtmenetben zárkózott vissza. Nagyobb kárt okozott azonban a nagy hajrások mezőnyében a Poggio, amelynek emelkedője bő öt kilométerrel a cél előtt ér véget.

A Milánó–Sanremót gyakran nyerik meg a hegyeket jól bíró sprinterek, ám idén túl sokan voltak a mezőnyben azok közül, akik korábban akarták eldönteni a versenyt. Közéjük tartozott Alaphilippe is, aki a Poggión robbantott, s rá tette a kereket a ’17-es győztes Kwiatkowski, a világbajnok Valverde, Sagan… A trükkös, hajtűkanyarokkal tűzdelt lejtmenetben még néhányan felértek, többek között a címvédő Nibali, s a sanremói Via Román végül tízen hajráztak. Alaphilippe győzelméhez kétség sem férhetett, a dobogó meglepetésembere a belga Naesen lett, a harmadik helyet pedig Kwiat csípte meg a későn induló Sagan előtt.

Végeredmény, Milánó–Sanremo (291 km): Julian Alaphilippe 6:40:14 óra, Oliver Naesen, Michał Kwiatkowski, Peter Sagan, Matej Mohorič, Wout van Aert, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Simon Clarke, Matteo Trentin a. i. stb.