2024. április 20., szombat
SPORTLÖVÉSZET

Damir Mikec két érme

Magyarország hét, Szerbia három éremmel zárt az eszéki légfegyveres-Európa-bajnokságon.

A magyarok az ifik mezőnyében nyert öt trófea után még két felnőttbronzot szereztek, Major Veronika női pisztolyban és a férfi puskacsapat állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Utóbbi a Szerbia ellen szoros csatában (14:12) elveszített elődöntőt követően Fehéroroszországot magabiztosan (16:8) verte a bronzért folytatott párharcban.

A magyarok egyébként sokkal jobban kezdtek a szerbek elleni elődöntő során, 6:0-s sorozattal nyitottak, a Kovačević, Stefanović, Sebić alkotta egység azonban felzárkózott. Mindkét trió hullámzó teljesítményt nyújtott, északi szomszédaink újfent magabiztos előnyre tettek szert (12:6), karnyújtásnyira voltak a döntőtől, a szerbek azonban négy sorozatot nyertek zsinórban, amivel nemcsak fordítottak, de győzni is tudtak.

Kovačevićék aztán egy ideig a döntőben is lépést tudtak tartani az oroszokkal, minimális különbségek döntöttek az első sorozatokban, a párharc második felére azonban elfáradt a szerb trió, s végül 17:5-re kikaptak a favorittól.

A három szerb éremből kettő a pisztolyos Damir Mikec nevéhez fűződik. A legjobb szerbiai lövő egyéniben ezüst-, vegyes csapatban – Zorana Arunovićtyal az oldalán – pedig bronzérmet nyert, ami azt jelenti, hogy a páros olimpiai kvótát szerzett.

– Számomra sajnos nem úgy indult az Eb, ahogy szerettem volna, de ez benne van a pakliban. Eleinte szenvedtem kicsit, nagyjából a verseny közepére tudtam felvenni a ritmust. Nem vagyok maradéktalanul elégedett, a céljaim nagyjából 80 százalékát sikerült teljesítenem. A férfidöntőt követően nem volt idő ünnepeli, pár órával később újra döntőztem. Nagyon elfáradtam, habár erre a lebonyolítási rendszerre készültünk. Nagyon örülök, hogy Zoranával ismét jól szerepeltünk, ezzel a bronzzal teljes a gyűjteményünk – nyilatkozta Mikec.