2024. március 29., péntek

Nem játszott össze az oroszokkal Donald Trump kampánycsapata

Az amerikai elnök ügyvédje vizsgálatot követel a Mueller-vizsgálat megindításának okairól

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánycsapata vagy munkatársai "egyeztettek vagy összejátszottak" volna az oroszokkal. Ezt William Barr amerikai igazságügyi miniszter írta abban a levélben, melyet a kongresszusi képviselőkhöz címzett.

Robert Mueller (Fotó: Beta/AP)

Robert Mueller (Fotó: Beta/AP)

Hozzátette azt is, hogy a Mueller-bizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást. A vizsgálat szerint arra a következtetésre jutottak, hogy Donald Trump nem vett részt a választásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben.

Trump a következőképpen reagált a hírre: "Mindvégig teljességgel nyilvánvaló volt, hogy rágalomról van szó. Szégyen, hogy a hazánkban ez megtörténhetett, hogy ezzel kellett foglalkoznunk" - mondta.

A csaknem két évig tartó vizsgálat 2017 májusában kezdődött el.

Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani szerint a hatóságoknak fényt kell deríteniük arra, hogy indokolt volt-e az elnök elleni Mueller-vizsgálat megindítása.

Giuliani vasárnap este a Fox televíziónak nyilatkozva kifejtette: "teljes és átfogó nyomozásra van szükség - és legalább olyan lelkesedéssel, mint ahogyan a mostanit végezték -, annak feltárására, hogy honnan indult el a vádaskodás, ki indította el és ki fizetett érte".
A Robert Mueller vezette testület 2017 májusa óta vizsgálta azt, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai egyeztettek-e, összejátszottak-e az oroszokkal az elnökválasztási kampány idején. William Barr igazságügyi miniszter helyi idő szerint vasárnap tájékoztatta levélében a szövetségi törvényhozást arról, hogy a Mueller-bizottság nem talált erre bizonyítékot.
Az elnök ügyvédje Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselőhöz intézve szavait leszögezte, hogy Donald Trump ellen olyan bűncselekmény ügyében folytattak vizsgálatot, amelyet nem követett el. Schiff még vasárnap délelőtt, egy televíziós vitaműsorban is azt állította, hogy bizonyítékok állnak rendelkezésre a Trump-kampány és oroszok összejátszásáról.
"Hol vannak Schiff bizonyítékai? Hol? A fejében?" - kérdezte Giuliani.
Schiff, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, az ABC televíziónak azt mondta: az általa irányított bizottság a teljes Mueller-jelentést látni akarja, mert az, hogy nem emelnek új vádat, "nem jelenti azt, hogy nincs csalhatatlan és terhelő bizonyíték, amelyet meg kellene osztani az amerikai néppel". Schiff kilátásba helyezte - amit később Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának szintén demokrata párti elnöke meg is erősített -, hogy a kongresszus elé idézik meghallgatásra William Barr igazságügyi minisztert. Schiff azt hangoztatta, a hírszerzési bizottságnak kötelessége megvizsgálni, hogy vajon "az elnök kompromittálódott-e akár büntetőjogilag, akár másként".