2024. április 16., kedd

Még nem puccsolják meg May-t

Válságtanácskozáson igyekezett felmérni a brit kormány, van-e esély elfogadtatni Theresa May brexit-megállapodását egy harmadik alsóházi szavazáson.

Bár pártbeli ellenfelei és potenciális kihívói eddig kiálltak mellette, nyilvánvaló, hogy May elvesztette a kontrollt a pártja fölött, és bármikor elmozdíthatják. Ugyannakkor pártbeli kihívói szerint nem most van itt ennek az ideje.

"Ha lecseréljük a kormányfőt, az nem segít, ha másik párt alakít kormányt, az sem segít", mondta Philip Hammond pénzügyminiszter. "Azt kell kideríteni, hogy milyen Brexitet tudna elfogadni a parlament".

"Szerintem nem most van itt az ideje, hogy kapitányt cseréljünk a hajón", mondta Michael Gove agrár és környezetvédelmi miniszter, May egyik legerősebb pártbeli riválisa. "Ki kell jelölni az űtvonalat, amelyen haladni fogunk. A miniszterelnök egy olyan megegyezést tett le az asztalra, ami tiszteletben tartja a népszavazást."

A hétvégén több mint egymillió brit vonult fel London belvárosában azért, hogy bármilyen brexit-megállapodásról népszavazás dönthessen. A brit parlament honlapján több mint ötmillióan írták alá azt a petíciót, amely a brexit visszavonására kéri a Parlamentet. Az alsóház a héten May megállapodásának alternatíváiról is szavazhat majd.