2024. április 24., szerda

„Önök miatt mennek el a fiatalok!”

A tüntetők április 13-át jelölték meg követeléseik határidejének, ellenkező esetben még tömegesebb tüntetést ígértek

Belgrádban talán az egyik legtömegesebb tüntetésre került sor szombaton, amikor december óta immár a tizenhatodik kormányellenes tüntetősétát szervezték meg a főváros utcáin. Ezúttal is több ügyért emelték fel hangjukat a tiltakozók, a transzparenseken a sajtószabadságot ösztönző és a diktatúraellenes mondatok mellett megjelentek a Kalemegdan védelme mellett kampányoló, a postán dolgozókat, valamint a svájci frankban eladósodottakat támogató mondatok is. A Filológiai Kartól a tömeg a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) székháza felé vette az irányt, majd a Felsőbb Semmítőszék épülete elé vonult a tömeg.

Az 1 az 5 millióból tüntetés vezérmondata mellett Belgrádban az Ugyanazok a követelések – nincs meghátrálás tűnt fel. A tömeghez Branislav Lečić színész, a Demokrata Párt tagja, valamint Sreto Malinović nyugalmazott katonatiszt, szintén a Demokrata Párt tagja szólt. Lečić többek között kiemelte, amennyiben április 13-ig a hatalom nem tesz eleget a tüntetők követelésének, miszerint Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő és Maja Gojković, a köztársasági képviselőház elnöke mondjon le, csakúgy mint az RTS és az elektronikus médiát szabályozó testület, a REM vezetősége is, majd ezt követően 6–10 hónapon belül tegyék lehetővé a tisztességes választásokat, az egész ország Belgrádban mutatja meg erejét. Április 13-ára, szombatra jelentették be ugyanis az eddigi legnépesebb tüntetést.

Malinović ugyanakkor a rendőrséget arra szólította fel, hogy ne emeljék kezüket a népre. Kiemelte, nem szabad megengedni, hogy valaki egymás ellen fordítsa a népet.

A beszédeket követően a tömeg a Macedónia utcán keresztül az RTS elé vette az útját, ahol elhangzott, hogy a jelenlegi hatalom ellen a legerősebb fegyver a tudatra ébredés. Kitartásra szólították fel a tömeget, mert Lečić véleménye szerint a hétről hétre összegyűlő tömeg nyomását már nem tudják elviselni az államvezetők.

A médiaház épülete előtt a múlt héten letartóztatott fiatalok – Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić és Stefan Novaković – szólaltak fel. A fiatalok nyilvánosan intéztek kérdést az államfőhöz, hogy miért uszítja a rendőröket a nép ellen.

– Hogy nem szégyenlik magukat! Önök miatt hagyják el a fiatalok az országot! – intézték kritikájukat a fiatalok a hatalmon levő politikusok felé.

Ezúttal senki nem közelíthette meg a médiaház bejáratait, ezt jelezték a bejárat előtt kifeszített sárga szalagok, sőt Dragan Đilas és Janko Veselinović, a Szerbiáért Szövetség vezetői útját is állták ennek a lehetőségnek. A politikusok kiemelték, sajtószabadságra van szükség, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hatalom ne ossza meg a népet. Majd arra szólította fel a tömeget, hogy együtt emlékezzenek meg a NATO-bombázásokban elhunyt újságírókra, és virágot helyezzenek el az emlékükre az RTS bejárata előtt. Többen gyertyát is gyújtottak az elhunytak emlékére, és egyben a médiaelnyomás szimbólumaként is gyertyát helyeztek el.

Ezzel azonban nem ért véget a tüntetőséta. A tömeg a Felsőbb Semmítőszék felé folytatta útját, hogy támogatást nyújtson a svájci frankban eladósodott szerbiai polgároknak, akik a napokban éhségsztrájkba kezdtek ezen épület előtt.

A hétvégén több mint 50 szerbiai és vajdasági városban tartottak kormányellenes tüntetést, ahol az államvezetők lemondása mellett, a helyi vezetők lemondását is követelték, ugyanakkor a tüntetők kérik az illetékes szerveket, hogy mihamarabb tárják fel és tegyék közzé Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásának körülményeit és megrendelőinek kilétét.