2024. április 19., péntek

A valódi fejlődés bizonyítéka

November 25-én indul a műsorszórás a VRTV újjáépített székházából

Bár a határidőkkel kapcsolatban mindig szkeptikusnak kell lennünk kissé, az információk szerint november 25-ére elkészül az Újvidéki Televízió 1999-ben lebombázott épületének helyén a Vajdasági Rádió és Televízió új székháza, jelentette ki az építési munkálatok megtekintését követően adott nyilatkozatában szombaton Aleksandar Vučić államfő. Rámutatott arra, hogy a határidőnél is lényegesebb: innen minden vajdasági polgárnak sugároznak majd műsort, beleértve a többségi nemzet mellett a kisebbségi közösségeket is. Azt kívánta, hogy a VRTV műsora az új épületnek köszönhetően még színvonalasabb, tartalmasabb legyen, az állam pedig elégedett lehet annak tényével, hogy a maga részéről 48,4 millió eurót tudott befektetni ennek a projektumnak a megvalósításába. Hatalmas beruházásról van szó, tette hozzá, mely ugyanakkor nemcsak azért számít jelentősnek, mert nagy összegről és projektumról szól, hanem elsősorban azért, mert a győzelmet jelképezi: Szerbia képes arra, hogy helyreállítson mindent, amit a NATO a légitámadásai során tönkre tett, s mindent, amit a későbbiekben folytatott rossz államvezetési politika hiúsított meg.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Reményét fejezte ki, hogy bő fél év múlva tényleg a kész épületet tekinthetjük majd meg, mely a legkorszerűbb műszaki felszereltséggel rendelkezik és ennek megfelelő műsort hoz létre a vajdaságiak, s tulajdonképpen Szerbia egész lakosságának az örömére. Kifejtette, a jelenlegi államvezetőség számára elsősorban az a lényeges, hogy bizonyítsa: felelősségteljes hozzáállással, elszántsággal, megfelelő intézkedésekkel valódi eredményeket lehet elérni, nem olyanokat, amelyek megjelennek időlegesen bizonyos statisztikai kimutatásokban, hanem olyanokat, amelyek tényleg hozzájárulnak a fejlődéshez, az életszínvonalnak, életminőségnek a javításához. Az új és modern épületek, az újonnan létrehozott munkahelyek mindenképpen a valódi fejlődés bizonyítékai, értékelte Vučić.

– Ha ekképpen cselekszünk a jövőben is, akkor biztosak lehetünk abban, hogy büszkén belenézhetünk majd a leendő generációk szemébe, nem lesz miért szégyenkeznünk – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A hatmilliárd dináros befektetés munkálatainak megtekintésére az államfőt elkísérte Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, és a VRTV vezetőségének tagjai is.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az elnök az aktuális politikai körülményekről is szólt, azt üzente, nem fogja az állam megengedni, hogy bárhol is erőszak uralkodjon, még akkor sem, ha az ellenzék vezetői ezt szeretnék. Véleménye szerint a múlt szombaton azért hatolhattak be a közszolgálati televízió épületébe, mert az állam bízott benne, a józan ész vezérli az ellenzéki politikusokat. A jövőben nem tolerálnak hasonló kihágásokat, jelentette ki Vučić, s arról is beszélt, hogy a tüntetéseken egyre kevesebben vesznek részt, a rendőrségnek a biztonsági kamerák révén pontos kimutatásai vannak. Belgrádban a múlt szombaton 1400-an, Újvidéken pénteken 700-nál kevesebben gyűltek össze, ismertette a hivatalos számokat.

Nyilatkozatában Miodrag Koprivica, a VRTV vezérigazgatója kifejtette, az államfő támogatását élvezte a projektum a kezdetektől, semmi gond sem volt a pénzeléssel, biztosak lehetünk abban, hogy november 25-én kezdetét veszi a műsorszórás ebből az új épületből. A létesítmény 17,5 ezer négyzetméteren fekszik, öt televíziós és hat rádiós multifunkcionális stúdiónak is helyet ad.