2024. április 26., péntek

Bravúros győzelem a horvátok ellen

Bravúros győzelemmel folytatta szereplését a magyar válogatott a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság hagyományos selejtezősorozatát. A Groupama Arénában rendezett meccsen telt ház fogadta a vb-ezüstérmes Horvátországot, amely Zlatko Dalić vezérletével ugyan vezetést szerzett, ám végül pont nélkül utazott haza. Marco Rossi négy helyen változtatott a szlovákok elleni kezdőcsapaton. A kezdőbe bekerült a hét közben még csak csereként pályára lépő Szoboszlai Dominik, valamint Baráth Botond, Nagy Dominik és Pátkai Máté is.

Tíz perc elteltével a hazai közönsége előtt futballozó magyarok kezdték felvenni a ritmust, s egy szöglet után kisebb veszélyt is kialakítottak a horvát kapu előtt. A 12. percben elég volt egy pillanatnyi kiesés a védelemben, a dalmátok máris előnyhöz jutottak. Luka Modrić Kramarićhoz passzolt, akinek a lepattanó lövése Rebićhez került. A Frankfurt támadója megmagyarázhatatlan oknál fogva teljesen egyedül állt az ötösön, s nyugodtan gurította el a labdát Gulácsi Péter mellett. Az viszont egyértelmű volt, hogy Rossi és stábja felkészült a horvátokból. A 4–4–2-es presszing jól működött, a vendégek legnagyobb erényének nevezhető középpályás játékot sikeresen likvidálták a hazaiak. Szalai Ádám és a centenáriumot ünneplő Dzsudzsák Balázs megmutatta a különbséget az NB I és a külföldi bajnokságok között, így az egyenlítő gól a 34. minutumban is kettejüknek köszönhetően jött össze, igaz, Lovre Kalinić alaposan benézte a Hoffenheim-csatár lövését. Dzsudzsák egyébként Bozsik József és Király Gábor után a harmadik magyar játékos lett, aki elérte a századik válogatottságot. Két perccel az egyenlítő találat után Nagy Dominiket szabálytalanul állították meg a horvát védők, a skót játékvezető sípja azonban néma maradt. Az ítélet azért is érthetetlen, mert Nagy hosszú ideig a földön feküdt a buktatás után, sérülés következtében Varga Roland váltotta. A második félidőben kiegyenlített csata folyt. A 76. percben páratlan jelenetsor játszódott le a vendégek kapuja előtt: egy szöglet utáni kavarodásban a 172 centis Pátkai Máté fejelt, s bár elsőre Kalinić hárított, a kipattanó labdát már lábbal rúgta a kapuba a magyar játékos. A hátralévő negyedórában a világbajnoki második helyezett rálépett a gázpedálra, és magasabb fokozatba kapcsolt, de mindhiába. A Marco Rossi vezette Magyarország megtartotta 2:1-es előnyét, s három ponttal gazdagodott a selejtezősorozatban. A rendes játékidő végén természetesen újra felcsendült a 2016-os kontinensviadalról már ismert nóta, s az éjjel soha nem ért véget.

A csoport másik összecsapásán a walesiek Daniel James gyors góljával 1:0-ra megverték Szlovákiát, így máris a második helyre ugrottak az ötösben.