2024. április 25., csütörtök
EB-SELEJTEZŐ

Duda kétszer dudált

Szalai Ádám a pályán küzdött, a meccs után panaszkodott (Fotó: MTI)

Szalai Ádám a pályán küzdött, a meccs után panaszkodott (Fotó: MTI)

Vereséggel rajtolt a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság hagyományos selejtezősorozatában Magyarország válogatottja. A Szlovákia elleni idegenbeli mérkőzésen Marco Rossi nemzeti tizenegye rendkívül sok egyéni hibát elkövetve nem tudta megfékezni a hazai támadásokat. A meccset kétségkívül Ondrej Duda, a Dárdai Pál vezette berlini Hertha focistája befolyásolta leginkább, hiszen góllal, gólpasszal és kiváló játékkal járult hozzá a szlovákok sikeréhez. Gulácsiék egészen az első félidő végéig tartották magukat, ám a 43. percben érthetetlen módon senki sem lépett ki a tizenhatoson belül ólálkodó Albert Rusnákra, aki zavartalanul – legalább hat védő között – gurította Duda elé a labdát. A 24 éves középpályás okos lövését Gulácsi sem tudta védeni. A második játékrészben aztán pályára lépett Szoboszlai Dominik is, aki valószínűleg szebb debütálásban reménykedett. Hiába a tehetséges fiatal, valamint a 61. minutumban beálló Dzsudzsák Balázs, Magyarország gólt sem szerzett. A rendes játékidő vége előtt megismétlődött az első találat szituációja, ám ezúttal fordított felállásban: Duda Rusnák elé ívelte a játékszert, aki ballal a rövidbe lőtt.

A magyarok a meccs után érthető módon csalódottan nyilatkoztak, ám Szalai Ádám kitörésével nehéz vitatkozni: „Azok azért nagy szavak, hogy simán lehetett volna pontszerzés. Volt egy elképzelésünk taktikailag mind védekezésben, mind támadásban, sajnos ebből nem sokat láttam, amit sikerült volna véghez vinnünk. Azt hisszük, hogyha heten hátul állunk, miközben hárman presszingelnek, akkor biztosítunk. Ez egészen egyszerűen nem így működik! Túlbiztosítjuk a dolgokat, és hét a négyben vagyunk hátul, sőt talán az első gólnál kilencen vagyunk a tizenhatoson belül, és úgy kapjuk a gólt! Ez ilyen szinten tényleg kiábrándító.” A nemzeti tizenegynek vasárnap sem lesz könnyebb dolga, hiszen a vb-ezüstérmes Horvátország látogat a Groupama Arénába.

A csoport másik mérkőzésén Modrićék 2:1-re nyertek Azerbajdzsán ellen. Érdekesebb párharcnak számított még a Belgium–Oroszország csata, melyet a belgák 3:1-re hoztak, valamint a Hollandia–Fehéroroszország tusa, ahol az Oranje négyet vágott ellenfelének. Szerbia csak hétfőn kezdi meg a sorozatot. A Sasok ellenfele az Eb-címvédő Portugália lesz.