2024. április 24., szerda

Leváltották az iraki Ninive kormányzóját a száz halálos áldozattal járó kompbaleset nyomán

Leváltotta az iraki parlament Ninive tartomány kormányzóját vasárnap a mintegy száz halálos áldozattal járó, az észak-iraki Moszul város közelében bekövetkezett kompbaleset nyomán.

Az iraki parlamenti házelnök helyettese, Haszán al-Kaabi közölte: az egykamarás törvényhozásnak mind a 329 képviselője Nófál al-Akúb kormányzó leváltására szavazott.
A baleset csütörtökön történt. A komp a Tigris folyón haladt, Moszul közelében borult fel és süllyedt el. A fedélzeten utazó emberek a perzsa újévet, a noruzt ünnepelték.
A baleset oka a komp túlterheltsége volt. Egy iraki képviselő korábbi közleménye szerint a komp 50 ember szállítására lett volna alkalmas, de mintegy 200-an voltak a fedélzetén.
Pénteken Barhám Száleh iraki elnök, illetve Ninive tartomány kormányzója Moszul városába látogatott a szerencsétlenség után. A kormányzó konvoja a baleset helyszínére tartott, de feldühödött tüntetők útját állták, kövekkel és üvegekkel dobálták meg a kormányzót szállító autót, és azt követelték, hogy távolítsák el hivatalából.
A tüntetők nem bántották az elnököt, aki az őt szállító jármű ablakából intézett beszédet hozzájuk.
Az iraki hatóságok közlése szerint 97 ember halt meg a balesetben, 67-et pedig eltűntnek nyilvánítottak. 55 embert - köztük 19 gyereket - sikerült kimenteni a vízből. A halálos áldozatok többsége nő és gyerek.