2024. április 19., péntek

2019-ben Párizs, Szingapúr és Hongkong a világ legdrágább városai

Az Economist Intelligence Unit minden évben listát készít arról, hogyan viszonyulnak egymáshoz a világ nagyvárosai a megélhetési költségek szempontjából. Idén a legdrágább város Párizs, Szingapúr és Hongkong lett holtversenyben, míg a legolcsóbb városnak a venezuelai Caracas bizonyult, a szíriai Damaszkuszt és az üzbegisztáni Taskentet megelőzve.

A listához több mint 150 különböző termék és szolgáltatás átlagárát nézik meg a vizsgált 133 városban, ezek közt van mindenféle: étkezés, ruházkodás, közlekedés, szórakozás, magánoktatás, egészségügy. Az árakat dollárra váltják, majd súlyozzák a nemzeti fogyasztási szokások szerint, és hozzáveszik a bérszínvonalat.

A világ tíz legdrágább városa között főleg európai és ázsiai városok vannak, a top 10-be az amerikai városok közül New York és Los Angeles fért be. New York hat helyet drágult egy év alatt, Koppenhágával holtversenyben került a lista hetedik helyére. Los Angeles a tizedik helyen végzett Tel-Avivval holtversenyben. Oszaka hat hellyel került előbbre egy év alatt, 2019-ben így az ötödik helyen zárt Genffel holtversenyben. A listára egy másik svájci város is felkerült: Zürich a negyedik helyen végzett.

A lista szerkesztője, Roxana Szlavcseva a CNN-nek azt mondta, hogy a lista elején közeledtek egymáshoz a városok, amit a globalizáció és a hasonlóbbá váló fogyasztási szokások magyaráznak.

Szlavcseva a legnagyobb visszaesések kapcsán a feltörekvő piacokat emelte ki: ide tartozik Isztambul, Moszkva, Szentpétervár, valamint Taskent is. Isztambul 48 helyet zuhant, de hasonlóan látványos az argentin főváros, Buenos Aires visszaesése is. Ezekben az országokban szinte mind komoly gazdasági problémák voltak mostanában.

A legolcsóbb városokban gyakran szintén komoly gazdasági és politikai válság volt a lista készítésekor (Szíria, Venezuela). A kelet-európai régióból átlagon felül drágult a bolgár főváros, Szófia, ami 29 helyet előrelépve a 90. helyen végzett a listán. Itt főleg az élelmiszerek, a rezsi és a szabadidős tevékenységek ára emelkedett.